ΑΙΧΜΕΣ

ΑΙΧΜΕΣΘα επιμείνουμε στο ζήτημα της διαπλοκής των συμφερόντων.  Είναι το πλέον σύνθετο στην Ελλάδα καθώς περιλαμβάνει πολιτικούς, προμήθειες, ιδιοκτήτες καναλιών, ομάδες, στελέχη των τηλεοπτικών σταθμών και τράπεζες.

 

Η διαδικασία της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες στη ΓΓΓΕ έχει έναν και μόνο χαρακτηριστικό. Όποιος δώσει τα περισσότερα χρήματα, θα κερδίσει μια από τις 4 άδειες. Η ισχύς των επιχειρηματιών καθορίζει το περιεχόμενο της άδειας και των μελλοντικών σταθμών.

 

Είναι μια αναδιάταξη σκηνικού με όρους ανισότητας. Και υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσει μεγαλύτερη αναστάτωση από αυτή που έχει προβλεφθεί.

 

Η δημοπρασία έρχεται να θεραπεύσει σημαντικές παθογένειες στο χώρο της τηλεόρασης, με πρώτη αυτή την επιβολή του απλού κανόνα, πως όποιος έχει άδεια εκπέμπει.

 

Ίσως όμως ο σημαντικός περιορισμός των αδειών δημιουργήσει ένα σκηνικό υπερβολής από την ανάποδη πλευρά.

 

Για να είμαστε ρεαλιστές. Χωράνε περισσότεροι σταθμοί από τεχνικής πλευράς.  Σε οικονομικό επίπεδο η διαφημιστική δαπάνη δεν επαρκεί να καλύψει  5 εθνικές άδειες, σήμερα.

 

Και εδώ είναι που ξαναμπαίνει η διαπλοκή. Η υποστήριξη από τις τράπεζες και από τρίτους.

 

Τίποτα όμως δεν αποκλείει πως αυτοί που μπαίνουν τώρα, δεν έχουν …μαύρες τρύπες.

 

Και με το βασικό μέτοχο “ενσωματωμένο” στο Σύνταγμα.

 

Δύσκολα τα πράγματα…

 

Comments

 1. NIKGEO says:

  Η αναστάτωση που θα προκληθεί είναι μεγάλη.
  Η διακοπή σήματος εν λειτουργία τηλεοπτικού σταθμού και μάλιστα ορισμένων με ισχυρό ενημερωτικό προφίλ δεν είναι εύκολο πράγμα.
  Το μαύρο είναι ΜΑΥΡΟ,ερεβώδες και δύσκολα διαχειρίσιμο τόσο από πλευράς ουσίας (με κυριότερο την απώλεια θέσεων εργασίας) όσο κι από πλευράς επικοινωνιακής διαχείρισης ( ανά τον κόσμο θα μεταδίδετα ως είδηση ότι στην Ελλάδα διακόπτεται το σήμα τηλεοπτικών σταθμών).
  Εξάλλου το ζήτημα είναι η θέση αυστηρού θεσμικού πλαισίου (έλεγχος προέλευσης κεφαλαίων,έλεγχος τήρησης φορολογικών υποχρεώσεων και υποχρεώσεωνπρος εργαζόμενους) και λειτουργία του ανεξάρτητου φορέα ελέγχου ( εσρ).
  Η αλλαγή των προσώπων των επιχειρηματιών δεν λέει τίποτα
  Η διαπλοκή απέθανε,ζήτω η διαπλοκή ( νέο) !

  • Admin says:

   Σταθμών που εξέπεμπαν παράνομα.

   • Γιάνης says:

    Λάθος!
    Οι σταθμοί εξέπεμπαν αφού τους έδιναν προσωρινές άδειες οι κυβερνώντες!
    Οι σταθμοί βασιζόντουσαν σε προσωρινες παρατάσεις, άρα τυπικά ήταν νόμιμοι.
    Αν κάποιος ήταν παράνομος ήταν ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ -ενδεχομένως- που δεν προχωρούσαν σε μόνιμο καθεστώς, διαγωνισμούς κλπ
    Οι σταθμοί απλώς εκμεταλλεύονταν το προσωρινό καθεστώς που οριζε η Πολιτεία.
    Μην τα μπερδεύουμε συνέχεια αυτά.

    • Admin says:

     Απόφαση 3578/2010 απόφαση ΣτΕ. Για γνώση επί των ζητημάτων.

 2. NIKGEO says:

  Οι λειτουργούντες σταθμοί σε αναλογικό περιβάλλον έλαβαν άδεια το 1993,ισχύουσα επί 7ετία!Έκτοτε ξεκίνησαν οι παρατάσεις.Το ελληνικό δημόσιο,το οποίο νομικά έχει συνέχεια,ευθύνεται για το καθεστώς.
  Σήμερα γίνεται διαδικασία αδειοδότησης σε ψηφιακή εποχή.
  Το ένα ζήτημα εδράζεται στον κλειστό αριθμό αδειών ,που αποσκοπεί στον εξοβελισμό ορισμένων από τους σημερινούς παίκτες και την αντικατάσταση τους από άλλους,απλώς μόνο για να δοθεί η εντύπωση ότι καταπολεμάται η διαπλοκή.Το θέμα θα κορυφωθεί όταν θα έρθει η ώρα του μαύρου.Όταν κάποιος θα πρέπει να κατεβάσει τον διακόπτη.
  Το άλλο ζήτημα είναι η τύχη του ΕΣΡ.

  • Admin says:

   Η απόφαση του ΣτΕ δεν εξετάζει το είδος της μετάδοσης, αν ήταν αναλογικές ή ψηφιακές συχνότητες. Μιλάει για δημόσια περιουσία αιι την υποχρέωση του κράτους να τηρεί το νόμο.Το ζήτημα του δημοσίου συμφέροντος επανέρχεται από την Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ. Οι κυβέρνησεις είχαν την ευθύνη να τηρήσουν το νόμο, όχι το δημόσιο γενικά
   Για τον αριθμό των αδειών η απάντηση υπάρχει στο νόμο Ρουσόπουλου για το δικαιώμα που έχει ο υπουργός επικρατείας επί της απόυδασης του αριθμού των αδειών. Το 2007 δεν υπήρχε πρόβλημα και τώρα υφίσταται;

 3. PERISTERI says:

  ΣΑΣ ΣΥΓΧΑΙΡΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥΣ , ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ

 4. Mala Vida says:

  Μία απράδεκτη διαδικασία με μόνο κριτήριο το… πορτοφόλι οδήγησε σε κανάλια εξαρχής ζημιογόνα καθώς δε θα μπορέσουν με τίποτε να αποσβάσουν το κόστος των αδειών και το κόστος λειτουργίας με τουλάχιστον 400 εργαζομένους. Και επιπλέον 1.000 άνεργοι στο χώρο των ΜΜΕ.
  Και βάλαμε στον παιχνίδι τους μαφιόζους, ξεπλένοντάς τους με μια άδεια.
  Ποιος είναι ο κερδισμένος τελικά; Όχι η ενημέρωσης πάντως, ούτε η κοινωνία. Ο Παππάς και η διαπλεκόμενη παρεούλα του μόνο.

Leave a Reply

%d bloggers like this: