ΠΟΣΠΕΡΤ: Ζοφερό το μέλλον στα ΜΜΕ για τους εργαζόμενους

ΠΟΣΠΕΡΤΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΠΟΣΠΕΡΤ, εδώ και 27 χρόνια απαιτούσε τη νομιμότητα σε όλες τις υποχρεώσεις των ιδιωτικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Σήμερα γίνεται μια νέα αρχή, ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί κανείς ή διαφωνεί με την επιχειρηματολογία της Κυβέρνησης για τον αριθμό των αδειών, τη διαδικασία, τον τρόπο που επιλέχθηκε (κυρίως οικονομικός), χωρίς να υπάρχουν δεσμεύσεις για κώδικες δεοντολογίας, για ποσοστώσεις προγράμματος ελληνικού, ξένου, πολιτιστικού περιεχομένου κλπ και κυρίως εξασφάλιση των θέσεων των εργαζομένων σε αυτά και τα εργασιακά τους δικαιώματα μέσω ΣΣΕ.

Ας μην ξεχνάει κανείς ότι η μεγαλύτερη περιουσία στα ΜΜΕ είναι οι εργαζόμενοι σε αυτά.

 

Για άλλη μια φορά αιρετικοί αλλά και πραγματιστές και γνωρίζοντας καλύτερα απ’ όλους το τι θα επακολουθήσει όταν σταματήσουν τα πανηγύρια από τους νέους καναλάρχες αλλά και από το μεγάλο τίμημα που θα εισρεύσει στα ταμεία του κράτους όταν βέβαια όλα τα νομικά ζητήματα επιλυθούν, δε μένουμε στο σήμερα, στους πανηγυρισμούς και στο «θέλω» μας και την προσήλωσή μας στη νομιμότητα, είμαστε υποχρεωμένοι να κοιτάξουμε το αύριο.

Το αύριο όμως στο χώρο των ΜΜΕ γενικότερα αλλά και ειδικότερα για τους εργαζόμενους είναι πολύ ζοφερό – δεν το ευχόμαστε και θα παλέψουμε για το αντίθετο παρά τις λιγοστές ελπίδες.

 

Από σήμερα λοιπόν η Κυβέρνηση (όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία) καλείται να εφαρμόσει πλήρως τη νομιμότητα, σε όλες τις εκφάνσεις και μετά την αδειοδότηση όσον αφορά τη λειτουργία και τις υποχρεώσεις των εταιριών απέναντι στους νόμους και τις δεσμεύσεις τους, στην κοινωνία, στην δημόσια ραδιοτηλεόραση (πληρωμή παρεχόμενου υλικού και υπηρεσιών – pool κλπ, που η μη συμμόρφωση είναι ποινικό αδίκημα για όλους), αλλά κυρίως όμως προς τους εργαζόμενους και την εργατική νομοθεσία.

Είναι πρωταρχική ανάγκη να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων σε όλα τα ΜΜΕ. Σε αυτά που δεν αδειοδοτήθηκαν, αλλά που παραμένουν και μέτοχοι της Digea, να διασφαλιστεί η διαδικασία ώστε με κάθε τρόπο να αποπληρωθούν τα χρωστούμενα αυτών των εταιριών.

 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ, που καλύπτει το τεχνικό προσωπικό των εργαζομένων στα ΜΜΕ, ήταν και θα είναι παρούσα στις εξελίξεις που τους/μας αφορούν.

Απαιτούμε για όλο το προσωπικό, τεχνικούς, διοικητικούς και δημοσιογράφους, να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις άμεσα, ώστε κανείς να μη χάσει τη δουλειά του είτε από τα ΜΜΕ που αδειοδοτήθηκαν είτε από αυτά που δεν πήραν άδεια.

 

Σε κανένα εργαζόμενο δεν του πρέπει η ανεργία και οι συνθήκες ανθρωποφαγίας που ετοιμάζονται γι’ αυτούς.

Σε κάθε περίπτωση, κάποιοι συνάδελφοι από αυτούς- που για όλους τους δεν αμφισβητείται η εμπειρία και ο επαγγελματισμός- μπορούν να στελεχώσουν την ΕΡΤ που αποδεδειγμένα έχει μεγάλες ελλείψεις, για να πάψει να υπάρχει το άνομο καθεστώς των ενοικιαζόμενων εργαζομένων και το outsourcing των υπηρεσιών του κύριου παραγόμενου έργου της ΕΡΤ, ώστε έτσι να υπάρξει εξορθολογισμός και εξοικονόμηση πόρων.

 

Όσο για το τίμημα, που ήταν όπως προαναφέραμε το κυρίαρχο, μαζί με το κόστος λειτουργίας των ΜΜΕ, είναι πολύ μεγάλο ποσό που θα το πληρώσει τελικά η κοινωνία, γιατί τα έσοδα που προσδοκούνται έστω και μόνο για τον συμψηφισμό, θα συνυπολογιστούν στα καταναλωτικά είδη από τα οποία προσδοκάται η διαφήμιση και επομένως η απόσβεση όλων αυτών των εκατομμυρίων ευρώ, εκτός αν μας διαβεβαιώσει κάποιος ότι όλοι αυτοί οι ιδιοκτήτες, νέοι και παλιοί, είναι εθνικοί ευεργέτες και κόπτονται μόνο για την ελευθεροφωνία και τη δημοκρατία. Καλό θα είναι να μη σκεφτόμαστε επιδερμικά και πρόσκαιρα.

 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ δίνουμε αγώνες και θα συνεχίσουμε να δίνουμε με μεγαλύτερη ένταση, για αξιοπρεπή και αμειβόμενη εργασία, για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ πρέπει να είμαστε οι θεματοφύλακες στην ελευθεροφωνία και τη δημοκρατική λειτουργία τους και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε ν’ αγωνιζόμαστε.

Comments

 1. yiannis mamouzelos says:

  Σίγουρα είναι μια σωστή τοποθέτηση αυτή της ΠΟΣΠΕΡΤ και κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζει στο άμεσο και απώτερο μέλλον… Τίποτε δεν διασφαλίζει ότι αρχίζει η εποχή σ’ ένα κόσμο “όμορφο, ηθικό κι αγγελικά πλασμένο…”, για να μην υπάρχουν αυταπάτες… Βρίσκω την ευκαιρία όμως να θυμίσω κάτι που μάλλον οι σημερινοί αγνοούν ή κάποιοι σκόπιμα ξέχασαν να αναφέρουν σε όλο αυτό τον ορυμαγδό εκατέρωθεν επιθέσεων και αλληκατηγοριών για τα τρωτά των διεκδικητών των τηλεοπτικών αδειών…
  Από την Άνοιξη του 1986 έως τις αρχές Σεπτεμβρίου 1990 κυκλοφορούσε η καθημερινή πολιτική εφημερίδα “Η ΠΡΩΤΗ” , που είχε την στήριξη του ΚΚΕ και αρχικά πέντε συνεταιρισμένους επιχειρηματίες ως εκδότες και μετά από σχεδόν δύο χρόνια κυκλοφορίας μόνο τον Χρήστο Καλογρίτσα! Ναι, αυτόν που ήρθε πάλι τώρα έντονα στο προσκήνιο…
  Η εφημερίδα ήταν αρχικά καλή, δεν ήταν στη γραμμή και στο ύφος του “Ρ” αλλά έκανε μια τεράστια γκάφα όταν προσπάθησε να πείσει τον κόσμο ότι το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσερνομπίλ είχε τις επιπτώσεις καμιάς εκατοστής τσιγάρων για ανθρώπους, ζώα, φυτά κ.α!!! Ήταν ένα δημοσιογραφικό βατερλό ενός πολύ καλού και έμπειρου δημοσιογράφου-διευθυντή… {ας μην αναφέρω τ’ όνομά του γιατί βρίσκεται στους ουρανούς…}.
  Στον μέγιστο βαθμό -είτε λόγω επιλογής από τα ηγετικά στελέχη, είτε από τύχη…- η συντριπτική πλειονότητα του δημοσιογραφικού δυναμικού της εφημερίδας απαρτιζόταν από ικανούς, φιλότιμους, άξιους ανθρώπους (αρκετά νέους ηλικιακά τότε, αλλά και με αρκετές εμπειρίες πολλοί…) που επρόσκειντο με στενότερο ή χαλαρότερο τρόπο στην ανανεωτική αριστερά, άρα και στο ΣΥΝ (οι περισσότεροι) ή στο ΚΚΕ (οι λιγότεροι)…
  Από τα μέσα του 1988 η εφημερίδα άρχισε να κερδίζει σε εκτίμηση, κυκλοφοριακά νούμερα, αναγνωσιμότητα κ.λπ. και σταδιακά πολύ συχνά να εκπλήσσει το χώρο των ΜΜΕ και το αναγνωστικό κοινό, που προσδοκώντας κάτι καλύτερο και ποιοτικό άρχισε να της δίνει πολύ σημαντική ώθηση…
  Ηταν μια εφημερίδα που έδειχνε πολύ δημοκρατική (με την καλή έννοια…) και πολύ ανεξάρτητη από γραμμές και ηγεσίες των τότε Κομμάτων, οποιασδήποτε απόχρωσης… Οι εποχές φαίνονταν καθαρά πως άλλαζαν, 15 χρόνια μετά την μεταπολίτευση, και κανονικά ο εκδότης έπρεπε να είναι πολύ σίγουρος και ευχαριστημένος, αφού δεν έχανε αλλά κέρδιζε και χρήματα και πρεστίζ… Φυσικά ο κ. Καλογρίτσας ποτέ δεν ήταν “ψυχή τε και σώματι” άνθρωπος των μίντια και δη των εφημερίδων, που έχουν μια ξεχωριστή “ψυχή” για όποιον δουλεύει σ’ αυτές… Ξαφνικά ακριβώς την επομένη της ανακοίνωσης στο Τόκυο ότι η Ελλάδα δεν πήρε τους Ολυμπιακούς του 1996 ανακοινώθηκε το λουκέτο της ΠΡΩΤΗΣ!!! Μέσα σε μια μέρα σχεδόν… Κάποιοι υπέθεσαν ότι ο επιχειρηματίας -κατασκευαστής-εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας απογοητεύθηκε από την εξέλιξη και δεν είχε λόγο να κρατήσει μια εφημερίδα… Αλλοι πληροφορήθηκαν -όχι αβάσιμα- ότι για κάποιους λόγους (πολιτικούς κσι σκοπιμοτήτων φυσικά κι όχι γιατί έχανε κάτι ο Περισσός…) η εντολή για το κλείσιμο της εφημερίδας ήλθε από το ΚΚΕ!!! Οπως και νάχει η αλήθεια η ουσία είναι ότι με αδικαιολογητο και ανήθικο τρόπο έκλεισε ένα μέσο ενημέρωσης, μάλιστα σε μία περίοδο όπου με διευθυντή το Νίκο Τσαγκρή τα θέματα και τα πρωτοσέλιδα της ΠΡΩΤΗΣ έκαναν αίσθηση παντού! Ποιος λοιπόν μάς εγγυάται ότι ο υιός Καλογρίτσας δεν θα έχει κάτι από το DNA του πατέρα του που φυσικά είναι ακόμη σε ηλικία και θέση για να έχει και στο “νέο κανάλι ” τον πρώτο λόγο… Ποιός θα διασφαλίσει τους εργαζόμενους ότι δεν θα βρουν ξαφνικά την πόρτα κλειστή ;
  Δεν το εύχομαι και δεν προδικάζω τίποτα,,, Αλλά καλό είναι να μαθαίνουμε και το παρελθόν των ανθρώπων…

 2. Κολυμβητής says:

  Επιτελους μια ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤπου δικαιώνει το ρολο της ως Ομοσπονδια. Λιτή, συγκροτημενη, ψυχραιμη. Λείπει ο Προεδρος διακοπές;

 3. Άνεργος says:

  (Σε κάθε περίπτωση, κάποιοι συνάδελφοι από αυτούς- που για όλους τους δεν αμφισβητείται η εμπειρία και ο επαγγελματισμός- μπορούν να στελεχώσουν την ΕΡΤ που αποδεδειγμένα έχει μεγάλες ελλείψεις, για να πάψει να υπάρχει το άνομο καθεστώς των ενοικιαζόμενων εργαζομένων και το outsourcing των υπηρεσιών του κύριου παραγόμενου έργου της ΕΡΤ, ώστε έτσι να υπάρξει εξορθολογισμός και εξοικονόμηση πόρων.)
  Δεν διαφωνώ με την παράγραφο αλλά βλέπω ότι η ΠΟΣΠΕΡ ξέχασε τους απολυμένους συναδέλφους και με χωρίς αποζημίωση και κάνει <> με άλλους συναδέλφους.
  Τόσα χρόνια λόγια λόγια και όλα αυτά τελικά ψέματα για έναν ψήφο

  • πρώην σοχ says:

   @ Άνεργος
   Τό ΄χεις πιάσει το νόημα. Ο Καλφαγιάννης και οι λοιποί ποσπερτάδες δεν έκαναν και τίποτα το χειροπιαστό για τους απολυμένους σοχ της παλιάς ερτ πέραν από παρόλες και ξανά παρόλες. Κάτι κυκλοφόρησαν πέρυσι για ασφαλιστικά μέτρα κατά της εκκαθαρίστριας εταιρείας ώστε να εξοφληθούν οι σοχ κατά προτεραιότητα, αλλά έμειναν στα λόγια. Έχουν βλέπεις και την πελατεία, τους μονιμάδες, που τους πιάνει σύγκρυο στο άκουσμα του συμψηφισμού γιατί θα αναγκαστούν να επιστρέψουν τις αποζημιώσεις που πήραν, οπότε έκανε όπισθεν η ποσπέρτ. Και έρχονται τώρα να προστατέψουν τους υπό απόλυση υπαλλήλους των ιδιωτικών καναλιών!! Μακάρι να κάνουν κάτι, είναι ικανοί;… ‘Οσο για τις λιγοστές θέσεις που ίσως προκύψουν στην ερτ, να είναι ανοιχτές για όλους και επί ίσοις όροις. Κανείς δεν θα έχει αντίρρηση.

Leave a Reply

%d bloggers like this: