Μιλάει η …ΝΔ για ΣτΕ!

στεΣΧΟΛΙΟ

Η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ είναι τα κόμματα που δεν εφάρμοσαν μαζί με το ΕΣΡ της εποχής την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (3578/2010) για την ιδιωτική τηλεόραση. Και διάλεξαν για άγνωστο λόγο κόντρα στην κρίση των δικαστών να μην χορηγήσουν άδειες για 5 έτη!

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει αντιληφθεί ακόμη σε βάθος τα λάθη του στο συγκεκριμένο ζήτημα και δεν έχει ακόμη εκπονήσει τη δική της στρατηγική δανειζόμενη ιδέες από άλλους.

Comments

 1. NIKGEO says:

  Το καθεστώς της ”προσωρινής νομιμότητας” μέσω ανανέωσης των αδειών έπρεπε να ρυθμιστεί.
  Αλλά δεν είναι δυνατόν το μοναδικό κριτήριο χορήγησης άδειας να είναι τα χρήματα,αδιαφορώντας πλήρως για τους υπάρχοντες τηλεοπτικούς σταθμούς και πολύ περισσότερο για εργαζόμενους και επενδύσεις που έγιναν σε βάθος ετών.Η παλαιότητα και η συνέπεια μιας επιχείρησης όπως και η πληρότητα του προγράμματος έπρεπε να ληφθούν υπόψη.
  Η σκόπιμη επιλογή για περιορισμό των αδειών σε 4 προκειμένου να εισέλθουν άλλοι παίκτες και αναγκαστικά να αλλάξουν χέρια μιντιακές επιχειρήσεις.
  Αρχικά μέσα από μια αστεία μελέτη της Φλωρεντίας υποστηρίχθηκε ότι χωρούν στο φάσμα μόνο 4 κανάλια hd,όταν αποδείχθηκε ότι χωρούν τουλάχιστον 16 ξεχάστηκε.Έπεσε στο παιχνίδι η έννοια της βιωσιμότητας (200 εκ. διαφήμιση/4 =50 έκαστος,λες κι αγορά είναι στραγάλια).Αφού όμως οι πλειοδότες υποσχέθηκαν 246 εκ. ευρώ (με τον έναν να παίρνει την άδεια στα 43 εκ., το άλλο στα 76 εκ. και τον παίκτη που προσέφερε 61 να μένει απέξω!!!),χρήματα πάνω από τον διαφημιστικό τζίρο για ποιά βιωσιμότητα μιλάμε; Οι νέες επιχειρήσεις δεν θα λάβουν δάνεια;Θα βάλουν οι νέοι καναλάρχες 100 εκ. ευρώ από την τσέπη τους;
  Όλο και καθαρότερα αχνοφαίνεται ότι το σχέδιο είχε στόχο να φύγουν από τη μέση το μέγκα (στοχοποιημένο ως διαπλεκόμενο), όπου πράγματι οι μέτοχοι δείχνουν να το έχουν εγκαταλείψει , ίσως και ο σκαϊ.
  Ο δεύτερος με έξυπνη στρατηγική παρέμεινε στο παιχνίδι με τις λιγότερες απώλειες ενώ το μέγκα παραπαίει και κατ’ ουσίαν το παιχνίδι έχει περάσει στις τράπεζες.Ωστόσο ο πρώτος alpha έμεινε απέξω λόγω της στρεβλής διαδικασίας παρόλο που έφτασε την προσφορά ως τα 61 εκ. ευρώ.Αντιθέτως ο μοναδικός επιχειρηματίας ,που συμμετείχε στην δημοπρασία μέσω δύο νομικών σχημάτων εκτίμησε ότι μια τέτοια άδεια δεν αξίζει πάνω από 20 εκ. ευρώ. Έτσι και το star έμεινε απέξω.
  Ο αποκλεισμός των alpha & star αποτελεί παράπλευρη απώλεια.Αν πέσει μαύρο δύο υγιείς επιχειρήσεις με πολλούς εργαζόμενους και πλήρες πρόγραμμα θα βάλουν λουκέτο.
  Αλλά αυτές οι αποφάσεις και η ρητορική ορισμένων δείχνει ότι τίποτα δεν κατάλαβαν από το προηγούμενο ΜΑΥΡΟ, δεν αντιλήφθηκαν ούτε τις διαστάσεις του ούτε τις συνέπειες του.

 2. NIKGEO says:

  Δεν ρυθμίστηκε.Ορθά γίνεται κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις.
  Η μπάλα χάθηκε στην πραγματικότητα από την δεκαετία του 1990 καθώς αποδείχθηκε από την ιστορία ότι ήταν λάθος η παραχώρηση αδειών τηλεόρασης στα συγκροτήματα τύπου.
  Η προσπάθεια της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν η μοναδική σοβαρή αλλά δεν τελεσφόρησε.
  Σε εκείνο το νόμο πάντως η παλαιότητα, ο αριθμός των εργαζομένων,το πρόγραμμα έπαιζαν ρόλο, δεν ήταν μόνο τα χρήματα.
  Η ιστορία με τον βασικό μέτοχο τα σκέπασε όλα. Λίγοι γνωρίζουν ότι τελικά με πολλή καθυστέρηση κρίθηκε ότι υπό προϋποθέσεις οι διατάξεις του βασικού μετόχου δεν ήταν ασύμβατες με το κοινοτικό δίκαιο.
  Πλέον έχουμε περάσει στην ψηφιακή εποχή,οι δυνατότητες του φάσματος είναι περισσότερες.
  Η κυβέρνηση προσπάθησε να διορθώσει ένα τεράστιο λάθος με ένα άλλο ήτοι τον περιορισμό των αδειών σε 4.Δεν είχε κανένα λόγο να το κάνει πλην της σκοπιμότητας να βγάλει κάποιους από το μιντιακό παιχνίδι και να βάλει άλλους για να δημιουργηθεί πιο φιλικό περιβάλλον που θα την στηρίξει στην πολύ δύσκολη και σκληρή οικονομική πολιτική που συνεχίζεται σταθερά.
  Διαφορετικά γιατί να μην προκηρύξει εξαρχής 10 άδειες (6 γενικές , 4 θεματικές) με τιμή εκάστης τα 35 εκατομμύρια ευρώ; Θα εισέπραττε 350 εκ. ευρώ (όσα αναφέρονται στο μνημόνιο),θα ενίσχυε τον πλουραλισμό, θα έδινε την ευκαιρία σε όλους τους συνεπείς παίκτες να συνεχίσουν, θα έμπαιναν νέοι παίκτες στην αγορά,θα κινδύνευαν λιγότερο οι θέσεις εργασίας. Συνδυαστικά με αυστηρό πλαίσιο για την δανειοδότηση τα πράγματα θα έπαιρναν τον δρόμο τους.
  Αντιθέτως σήμερα έχει δημιουργηθεί ένα άλυτο κουβάρι με νομικές περιπλοκές, πολλές και μακροχρόνιες πέραν του ζητήματος της αντισυνταγματικότητας.Οι επιχειρήσεις που πλειοδότησαν με πολλά χρηματα θα αναζητήσουν τρόπο απόσβεσης με μείωση των απολαβών αλλά και του προγράμματος (π.χ. ant1),οι νέοι παίκτες πρέπει να επενδύσουν μυθικά ποσά, πιθανόν να κλέισουν υγιείς επιχειρήσεις και να απολυθούν άνθρωποι, τα υπάρχοντα κανάλια θα εκπέμπουν πέραν του 90ήμερου, διότι είναι αδύνατον να λυθούν όλα τα ζητήματα σε τόσο λίγο χρόνο.Εν πάσει περιπτώσει αν πέσει ΜΑΥΡΟ θα είναι αρνητικό , ερεβώδες, ενοχλητικό.
  Πέραν αυτού υπάρχει και ηθικό ζήτημα:ένας εργολάβος και δημοσίων έργων φαίνεται να αποχωρεί συντεταγμένα από το προσκήνιο στηρίζοντας την κυβέρνηση (αρκεί παρακολούθηση των πρωτοσέλιδων του Έθνους), ένας άλλος εισέρχεται θορυβωδώςμε καταγγελίες από τον αρχηγό του συγκυβερνώντος κόμματος και υπουργό άμυνας.
  Τελικά πολλοί καλόπιστοι άνθρωποι που ήλπισαν κλίνουν προς την άποψη:Μια τρύπα στο νερό! Ελπίζω να διαψευστούν

 3. NIKGEO says:

  Ρύθμιση ναι,κανόνες ναι, όχι ομως έλεγχος των ειδήσεων που κάποιοι μπορεί να ονειρεύονται.
  Η ενημέρωση δεν γίνεται ούτε με non paper ούτε με έλεγχο οργάνου της εκτελεστικής εξουσίας.Στην δυτική Ευρώπη η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί να ακουμπήσει την δημόσια τηλεόραση.Εδώ ορίζει τα πάντα στην κρατική τηλεόραση.
  Το εσρ πρέπει να επαασυσταθεί με συγκεκριμένες και πλήρεις αρμοδιότητες.
  Η παθογένεια είναι διαρκής.Το εκάστοτε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνείται να συναινέσει στην σύσταση (πριν ο σύριζα, τώρα η νδ).
  Αν υπονοείτε τον πάροχο δικτύου αν η πολιτεία πιστεύει πως υπάρχει πρόβλημα ας καταγγείλει την σύμβαση,που υπγράφη κατόπιν διαγωνισμού.Με συμψηφισμούς δεν βρίσκεται λύση.
  Πάντως πιστεύω πως κατά βάθος πολλοί στην κυβέρνηση κάνουν τον σταυρό τους (που λέει ο λόγος) να λύσει η δικαιοσύνη το πρόβλημα διότι με την τακτική που ακολουθήθηκε τα πράγματα χειροτερύουν στο μιντιακό τοπίο.

Leave a Reply

%d bloggers like this: