Η δημοσιοποιήση της διαφημιστικής δαπάνης

 

ΘΕΟΧΑΡΗΣΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Χάρη Θεοχάρη

Με το άρθρο 6 του Ν. 4374/2016 όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα υποχρεώθηκαν να δημοσιεύουν ετησίως και σε ενοποιημένη βάση πληροφορίες για πληρωμές για λόγους διαφήμισης, προβολής ή προώθησης, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών λόγω χορηγιών κάθε είδους, οι οποίες έχουν ως άμεσο αποδέκτη επιχείρηση μέσων ενημέρωσης.

Με αυτόν τον τρόπο τέθηκε ένα πλαίσιο ελέγχου και διαφάνειας στις αποφάσεις και στις διαφημιστικές δαπάνες των τραπεζών και αποκαλύφθηκε όλη η διαφημιστική ροή από τα πιστωτικά ιδρύματα προς τα μέσα ενημέρωσης και επικοινωνίας.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκης κατά τη συζήτηση της συγκεκριμένης ρύθμισης τον Μάρτιο του 2016 είχε δηλώσει στο κοινοβούλιο πως πολιτικά η Κυβέρνηση συμφωνεί με το να επεκταθεί το μέτρο και πέραν των τραπεζών στις ΔΕΚΟ και σε άλλους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και πως θα έφερνε ειδική νομοθετική ρύθμιση.

Επειδή πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στο πως κατανέμεται η δημόσια διαφημιστική δαπάνη στα μέσα ενημέρωσης.

Επειδή αυτές οι συναλλαγές μπορεί να δημιουργήσουν σχέσεις εξάρτησης και μη εμπορικής συναλλαγής μεταξύ Δημοσίου και μέσων ενημέρωσης και μεταξύ εκτελεστικής εξουσίας και μέσων ενημέρωσης.

Επειδή ξανά βλέπουν το φως της δημοσιότητας άρθρα του τύπου για τη συσχέτιση του ύψους του διαφημιστικού εσόδου μέσων ενημέρωσης με τα κόμματα και τις πολιτικές που στηρίζουν, δημιουργώντας ένα θολό και μη υγιές κλίμα γύρω από τις σχέσεις τύπου, κομμάτων και κράτους.

Επειδή η σημαντικότερη πηγή διαφθοράς στα ΜΜΕ είναι η αδιαφανής κατανομή των δαπανών αναξιοκρατικά και με ιδιοτελή κριτήρια και η κυβέρνηση ενώ ομνύει πως θα καταπολεμήσει τη διαφθορά δεν κάνει τίποτε σε αυτόν τον τομέα.

 

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 

 

  1. Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να προωθήσει ρύθμιση για τη δημοσιοποίηση της διαφημιστικής δαπάνης των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης; Πότε προγραμματίζει να φέρει την εν λόγω διάταξη στη βουλή;
  2. Ποια άλλα μέτρα σκοπεύει να λάβει η Κυβέρνηση ώστε να θέσει σε καθεστώς διαφάνειας το πλαίσιο της διαφημιστικής δαπάνης του ευρύτερου δημοσίου τομέα;

Leave a Reply

%d bloggers like this: