Ξαφνικός ο… αναμενόμενος «θάνατος» του ΕΔΟΕΑΠ

ΕΔΟΕΑΠΑπό τα σύννεφα έπεσαν οι συνδικαλιστικές ενώσεις των ΜΜΕ από την αιφνιδιαστική δήλωση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου την περασμένη Πέμπτη πως δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση στο αγγελιόσημο. Μόλις πριν δέκα μέρες είχαν συζητήσει για την αναγκαία αναλογιστική μελέτη που θα πρέπει να γίνει σε ότι αφορά στον διευρυμένο ασφαλιστικό ταμείο και θεωρούνταν δεδομένη η παράταση στην ισχύ του αγγελιοσήμου. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις μετά από έκτακτη συνεδρίαση επισκέφθηκαν τον Γ. Κατρούγκαλο στο γραφείο του ο οποίος αφενός τους δήλωσε πως «ποτέ δεν είπε ότι θα δοθεί παράταση», αδειάζοντας με αυτό τον τρόπο τους συνδικαλιστές της ΠΟΕΣΥ οι οποίοι επέμεναν στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση.

Ο Γ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στο νέο πόρο που θα θεσμοθετήσει για τον ΕΔΟΕΑΠ μόνο εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Πρόκειται για την αρχική θέση του υπουργείου για θεσμοθέτηση ποσοστού ύψους 8% το οποίο θα δίνεται αντί εργοδοτικής εισφοράς στον ΕΔΟΕΑΠ.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη όλων των συνδικαλιστικών ενώσεων από όλη την Ελλάδα με θέμα τη στάση που θα κρατήσουν οι ενώσεις απέναντι στον εκβιασμό του Γ. Κατρούγκαλου. Αν δεν δεχθούν την πρόταση του, ο υπουργός Εργασίας έχει δυο εναλλακτικές, είτε το άμεσο κλείσιμο του ΕΔΟΕΑΠ, είτε να θεσμοθετήσει εισφορές για εργοδότες και ασφαλισμένους. Καμία από τις δυο λύσεις δεν προσφέρει μακροχρόνια επιβίωση για τον ΕΔΟΕΑΠ, πολύ περισσότερο που θα ενταχθούν κι άλλοι ασφαλισμένοι, τεχνικοί και εργαζόμενοι στον περιοδικό Τύπο.

Σήμερα, Τρίτη ο υπουργός Εργασίας έχει καλέσει εργοδότες και συνδικαλιστικές ενώσεις προκειμένου να συμφωνηθεί ο νέος πόρος. Συμφωνία που δεν διόλου βέβαια πως θα επιτευχθεί.

Leave a Reply

%d bloggers like this: