Έτινγκερ: Η κυβέρνηση αποφασίζει για τις άδειες, αλλά δέχομαι καταγγελίες…

ΓΚΙΝΤΕΡ-ΕΤΙΝΓΚΕΡ
Αναγνωρίζει το δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να επιλέγει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών των καναλιών εθνικής εμβέλειας ο ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Γκίντερ Έτινγκερ. Συμπληρώνει όμως πως δέχεται καταγγελίες για περιορισμό της ελευθερίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης του έντυπου τύπου της Γερμανίας ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο Γ. Έτινγκερ ανέφερε πως «το ερώτημα αν οι άδειες θα είναι για 4, 5, 6 ή 10 για δημόσιους ή ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς είναι, βασικά, (per se), υπόθεση των εθνικών κρατών και της ελεύθερης διαδικασίας λήψης αποφάσεων των κοινοβουλίων», Ο επίτροπος έχει γίνει αποδέκτης μηνυμάτων για την κατάσταση στο ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο καθώς και για πιθανή παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης στην ελευθεροτυπία.

Η Κομισιόν «παρεμβαίνει» όμως από τη στιγμή που έχει σχηματίσει την εντύπωση ότι η διαδικασία χορήγησης των αδειών «θίγει την πολλαπλότητα των απόψεων και την ελευθερία του τύπου.»

Όπως είπε στη συνέχεια, αυτό το διάστημα ο ίδιος δέχεται από την Ελλάδα «προειδοποιήσεις» ότι η κυβέρνηση θέλει να «καθυποτάξει» τον τύπο και τους καναλάρχες. Σε περίπτωση που η Κομισιόν διαθέτει «αποδεικτικά στοιχεία τότε, ενδεχομένως, θα μπορούσαμε να κινηθούμε εναντίον της στη βάση της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ». Όπως τόνισε ο Γκ. Έτινγκερ η όλη υπόθεση βρίσκεται υπό εξέταση. Χωρίς να τους κατονομάσει, ο ευρωπαίος επίτροπος είπε ότι επ’ αυτού συνεργάζεται με δύο Έλληνες ευρωβουλευτές.

Το ερώτημα για τον επίτροπο είναι αν γνωρίζει ποια είναι η πραγματική κατάσταση των μέσων στην Ελλάδα και πως επηρεάζεται από τις τράπεζες και το κονσιόρτσουμ των τηλεοπτικών σταθμών που ως σήμερα εκπέμπουν χωρίς άδειες.

Leave a Reply

%d bloggers like this: