Η διαπλοκή από το 1989 ως σήμερα

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΣήμερα είναι η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται αν συγκρουστούν σε μια συζήτηση με άξονα τις τηλεοπτικές άδειες. Λέξεις όπως Καλογρίτσας, ΕΣΡ, Siemens, “Κήρυκας Χανίων” αναμένεται να αποτελέσουν το αντικείμενο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο όρος “διαπλεκόνενα συμφέροντα” ανήκει στον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και ακούστηκε για πρώτη φορά το 19993, τέσσερα χρόνια μετά την χορήγηση του δικαιώματος εκπομπής στους εκδότες χωρίς άδεια από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ενιαίου Συνασπισμού (ΚΚΕ-ΕΑΡ), μετεξέλιξη του οποίου στη χρονική διαδρομή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Το σημερινό διακύβευμα είναι η ανακατανομή της ισχύος στην τηλεόραση. Η  ΝΔ ταυτίστηκε με την ΕΙΤΗΣΕΕ και αρνήθηκε προ έτους να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ για να μην ξεκινήσει ποτέ η διαδικασία διότι, ενισχύοντας το καθεστώς της κλειστής αγοράς της τηλεόρασης, όπως είχε διαμορφωθεί από το σύστημα ΕΙΤΗΣΕΕ-Digea. Στόχος της ακόμη και αν ξεκινούσε η διαδικασία, να καταρριφθεί στη συνέχεια στο ΣτΕ, προ της απόφασης του οποίου, βρισκόμαστε σήμερα.

Η κυβέρνηση, είδε τη στάση αυτή ως ευκαιρία και αποφάσισε να ρισκάρει στην κόψη του …Συντάγματος και να χορηγήσει εκείνη, μέσω δημοπρασίας από τη ΓΓΕΕ τις άδειες, αφήνοντας πίσω ένα ΕΣΡ που ήταν πολλαπλώς και ποικιλοτρόπως δεσμευμένο.   Σήμερα αποκλείεται να πάρουμε απαντήσεις διότι, ο αγώνας κατά της διαπλοκής των συμφερόντων χάθηκε το 1989 και πιστοποιήθηκε η απώλεια το 2005, με την υπόθεση του βασικού μετόχου, όταν το ΠΑΣΟΚ με τη μισή ΝΔ, κατέρριψε σε συνεργασία με την ΕΕ, τη μοναδική ισχνή άμυνα που υπήρχε, προστασίας των συμφερόντων.

Leave a Reply

%d bloggers like this: