ΑΙΧΜΕΣ

ΑΙΧΜΕΣΜε συγκρατημένη αισιοδοξία κατεβαίνουν στο ΣτΕ, οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών. Θεωρούν πως το δύσκολο ήταν να γίνει παραδεκτό το αίτημα των αιτήσεων

 

Και ίσως μέσα στη βδομάδα να υπάρχει και η απόφαση. Η προσφυγή έχει 100 σημεία.

 

Από την άλλη πλευρά, η Βουλή προσπάθησε εκ νέου να συστήσει το ΕΣΡ και έπεσε πάνω σε βράχο. Η ΝΔ για μια ακόμη φορά, σε συνεννόηση με τους επιχειρηματίες της τηλεόρασης, είπε όχι στη συγκρότηση του ΕΣΡ, προσθέτοντας πως πρέπει να δουν το θέμα μετά την απόφαση του ΣτΕ.

 

Τώρα ορκίζεται η ΝΔ στο ΣτΕ. Το γεγονός ότι δεν έλαβε υπόψην της την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου του 2010 και δεν προχώρησε σε άδειες το 2013, ως κυβέρνηση, φανερώνει την πίστη της στους θεσμούς.

 

Τότε είχε δώσει το δικαίωμα να εκπέμπουν ψηφιακά, σε όσους είχαν καταλάβει τις αναλογικές συχνότητες.

Comments

 1. NIKGEO says:

  Το γεγονός ότι επί χρόνια το τηλεοπτικό τοπίο έμεινε σε προσωρινό καθεστώς είναι κατακριτέο και σαφώς υπάρχει ευθύνη.Αν και για το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας το 1989 με την έναρξη της ιδιωτικής τηλεόρασης βιαστικά. υπάρχουν ευθύνες σε όλους ΝΔ- ΠΑΣΟΚ-ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ.
  Από την άλλη οι υπερβολές ότι τα κανάλια τόσα χρόνια δεν πλήρωναν δεν στέκει:και τέλη συχνοτήτων και φόρους και εισφορές.
  Η αγορά ήθελε και θέλει την ρύθμιση με κανόνες και ισοπολιτεία.
  Ορθά λοιπόν κινήθηκε η διαδικασία ρύθμισης της αγοράς.Ο ακατανόητος όμως περιορισμός του αριθμού των αδειών σε 4
  ( αρχικά για τεχνικούς λόγους,μετά για βιωσιμόητα,βάσει μιας παντελώς αστήρικτης μελέτης του Ινστιτούτου Φλωρεντίας μιας και εμείς δεν έχουμε Πολυτεχνεία!) δημιούργησε δικαιολογημένα υποψίες ότι στόχος είναι το κλείσιμο της αγοράς ,η αποβολή ορισμένων παικτών και η είσοδος νέων.Εκ του αποτελέσματος ( πρέπει να κλείσουν 6 κανάλια και να απολυθούν εργαζόμενοι) μάλλον είχαν δίκιο.Από αυτό το λάθος τα πράγματα πήραν αντίθετη φορά.Δόθηκε βάσιμο πάτημα στην αντιπολίτευση να αρνηθεί την συναίνεση στην σύσταση Εσρ ρίχνοντας ευθύνη στην κυβέρνηση.Η κυβέρνηση μετέφερε τις αρμοδιόητες από το ΕΣΡ στον υπουργό παρά τις επισημάνσεις για το νομικό ζήτημα.Έκανε το διαγωνισμό χωρίς να περιμένει την απόφαση του ΣτΕ .Πήρε πολύ μεγάλο ρίσκο.Έσκασε η υπόθεση Καλογρίτσα,ο υπερθεματιστής αποδείχθηκε ότι δεν μπορούσε χωρίς τραπεζική χρηματοδότηση να πληρώσει την άδεια! Από την διαδικασία καζίνο τα τμήματα πήγαν στο θεό,έξω από τη λογική της αγοράς.Εκτός αυτού ο ένας χτύπησε άδεια στα 43 εκ. και άλλος στα 75 εκ. ευρώ ενώ κάποιος που πρόσφερε 60 εκ. ευρώ δεν πήρε άδεια.
  Τα κανάλια που δεν έλαβαν άδεια παίζουν ήδη νέο πρόγραμμα και πρωταγωνιστούν.Ακόμα και το mega μόνο με την ταινιοθήκη χτυπά πρωτιές,δεν απαξιώθηκε ακόμα,μπορεί να επανέλθει.
  Στην κυβέρνηση επιχείρησαν να επισπεύσουν την διαδικασία με τροπολογία για μαύρο εντός 5 ημερών.Στήθηκε σκηνικό απαξίωσης ανώτατου δικαστή ,ήρθε το απαράδεκτο πρωτοσέλιδο της Αυγής ενώ η συνάντηση πρωθυπουργού και ανώτατων δικαστών δημιούργησε εντυπώσεις.Το ΣτΕ έκρινε παραδεκτές τις αιτήσεις ακυρώσεως παρά την αντιθετη εισήγηση.
  Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα η κρίση του νόμου ως αντισυνταγματικού μάλλον βγάζει την κυβέρνηση από την δύσκολη θέση.Θα πει ότι σεβόμαστε την δικαιοσύνη,θα αλλάξει το νόμο,θα άρει τον περιορισμό των 4 αδειών ,θα συσταθεί εσρ και θα διεξαχθεί διαγωνισμός,θα συγκεντρωθούν περισσότερα χρήματα και μάλιστα εφάπαξ).
  Αντίθετα αν κριθεί συνταγματικός ο νόμος με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί το μαύρο θα έχει τεράστιο κόστος,μη διαχειρίσιμο.
  Το γεγονός όμως ότι δεν επιλέχθηκε η ορθολογική λύση ( π.χ. 6 άδειες + 4 θεματικές,αφαίρεση κάθε επιχειρήματος από την αντιπολίτευση, σύσταση εσρ,διαγωνισμός από εσρ) δημιουργεί βάσιμες σκέψεις ότι στόχος δεν ήταν η ρύθμιση αλλά ο έλεγχος της τηλεόρασης και της ενημέρωσης.
  Και η εντύπωση ή αίσθηση παντοδυναμίας οδηγεί στην οίηση και μετά τα λάθη είναι νομοτελειακά.

 2. Γιαννης-Αναστασια-Καλλιθεα says:

  ….ωραια λοιπον……60 εκατομυρια η αδεια (ομεσος ορος του διαγωνισμου) απεριοριστος ο αριθμος των αδειων και οι υπολοιποι οροι (πχ αριθμος εργαζομενων )να παραμεινουν ιδιοι…κι οποιος αντεξει……να δουμε τοτε ποσα απιδια βαζει ο σακκος…..μην αρχισουν ομως , και γιατι 60? αλλα ποσα? 50, και γιατι 50? αλλα ποσα? 40…γιατι το πασοκ εβγαλε και ταριφα…20 με 30…..για 8-10 αδειες…….κι αμεσως ο καραζαφερης κι οι υπολοιποι θα σκοτωθουν ποιος θα πρωτοξηλωθει……..λοιπον για να σοβαρευτουμε….. η χωρα οχι μονο τωρα αλλα και πριν δεκα χρονια δεν σηκωνε περισσοτερα απο δυομισι καναλια ….εννοουμε ομως καναλια ΓΕΝΙΚΟΥ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ….ΓΙΑΤΙ εκτος απο δυο -τρια τα υπολοιπα δεν ηταν καναλια……..

 3. αέναα mediaκα δάνεια says:

  Ο Συριζα εδώ κ αρκετό καιρό βάζει μπροστά για τον αριθμό 4 τα οικονομικά δεδομένα κ όχι την έκθεση της Φλωρεντίας.
  Αυτό βοηθάει αν χάσει στο ΣτΕ κ πάει σε πλαν Β να είναι πιο εύκολη η αναδίπλωση.
  Η οποία λογικά θα είναι:πάρτε όλοι- κ οι δικοί του καπιταλιστές/καναλάρχες-άδειες με τα ίδια λεφτά(250 μμύρια),ίδιους πάνω κάτω εργαζόμενους κ αυστηρό έλεγχο-που οι τροικανοί θα επιβάλουν έτσι κ αλλιώς-στα τραπεζικά δάνεια.
  Απο την άλλη η ΝΔ των κούλη κ μπουμπούκου,το πασοκ των συνταγματολόγων κ ο καλησπέρα-καλησπέρα θα παλέψουν να ρίξουν το ποσό κ να μην πληρώσουν πολλά λεφτά οι καπιταλιστές/καναλάρχες αλλά θα είναι δυσκολα τα πράγματα…
  οπότε διαιρούμε το περίπου 250/8 κ βγαίνει το νούμερο.

Leave a Reply

%d bloggers like this: