«Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στη δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση».

gerovasiliΔήλωση Κυβερνητικής Εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη

Το ΣτΕ -με οριακή πλειοψηφία- έλαβε πριν από λίγο μια απόφαση που προσωρινά παρεμποδίζει τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου.

Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο:

 • έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, που διέλυσαν την Ελλάδα,
 • έκρινε συνταγματικό το «μαύρο» στην ΕΡΤ,
 • έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται.

Κρίνονται τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τον ελληνικό λαό που της έδωσε την πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό χάος και να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής.

Ειδικά η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται και από τις συνέπειες που προκαλεί:

 • Η επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης:
  • στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών.
  • εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό
  • στερεί από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη
  • και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών.
 • Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ οδηγεί τη χώρα στο προηγούμενο αντισυνταγματικό -σύμφωνα με τη δική του νομολογία- καθεστώς.

Αυτό, όμως, δε θα το επιτρέψουμε να συμβεί.

Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Τη Δευτέρα φέρνουμε στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση το Νόμο 4339/2015.

Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της Κυβέρνησης να βάλει τάξη, με αρχές και κανόνες ισονομίας, στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο.

Η ασυδοσία δεν είναι ούτε συνταγματικά προβλεπόμενη, ούτε ηθικά και πολιτικά ανεκτή.

Η δωρεάν νομή και χρήση των δημοσίων συχνοτήτων ανήκει οριστικά στο παρελθόν.

 

Comments

 1. NIKGEO says:

  Η κυβερνητική εκπρόσωπος με τρεμάμενη φωνή ( όποιος ξέρει από γλώσσα του σώματος μια εικόμα χίλιες λέξεις!) επιτίθεται στην δικαιοσύνη επειδή κάνοντας απλή γραμματική ερμηνεία τπυ συντάγματος ακυρώνει πλήρως και αμετάκλητα τον διαγωνισμό.Αν είχε αποφανθεί ότι ο νόμος είναι συνταγματικός
  η κυβέρνηση θα παιάνιζε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.Υποκρισία.
  Και χωρίς να έχουν διαβάσει το σκεπτικό προαναγγέλουν με νομοθετικό μπάλωμα να επικυρώσουν έναν άκυρο διαγωνισμό.
  Ενώ η λύση είναι ξεκάθαρρη.
  Να ακυρώσουν το νόμο Παππά και να μεταφέρουν την αρμοδιότητα στο ΕΣΡ,να συσταθεί ΕΣΡ ( δεν υπάρχει διαφωνία στα πρόσωπα),να γίνει νέος διαγωνισμός χωρίς κλειστό αριθμό αδειών,το κράτος θα εισπράξει περισσότερα.
  Έτσι αντιδρά σε μια γνήσια κοινοβουλευτική δημοκρατία η εκτελεστική εξουσία όταν η δικαστική κηρύττει έναν νόμο αντισυνταγματικό.
  Όχι με ύβρεις.
  Υπόψιν ότι το ΣτΕ παραμένει συνεπές στην άποψη του ότι το ΕΣΡ έχει την αρμοδιότητα αδειοδότησης εκ του Συντάγματος,όπως έκρινε το 2014 επί προεδρίας Μενουδάκου και το 2015 επί προεδρίας Σακελλαρίου.Τι άλλαξε τώρα για να αλλάξει άποψη.Θα ήταν νομικά αστείο να πει ότι ένας νόμος αντικείμενος στο γράμμα του Συντάγματος είναι συνταγματικός για λόγους ανωτέρας βίας.
  Όλα τα άλλα δείχνουν έλλειψη σεβασμού στην διάκριση των εξουσιών,θεμέλιο της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
  Τελικά δεν έπιασαν τόπο η διαρροή προσωπικών δεδομένων ανώτατου δικαστή μια μέρα πριν την διάσκεψη για το παραδεκτό αλλά και τα κίτρινα δημοσιεύματα.Ούτε οι υποσχέσεις για αυξήσεις στους ανώτατους δικαστές ούτε τα σενάρια για αντισυνταγματική αύξηση του ορίου αποχώρησης των δικαστών κάνοντας contra legem ερμηνεία του Συντάγματος.
  Στα κράτη δικαίου το κράτος σέβεται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και τις εφαρμόζει.
  Οι πολιτικοί που έφεραν στη βουλή και παρά τις αντίθετες απόψεις νομικών εισηγήθηκαν την ψήφιση αντισυνταγματικού νόμου αναλαμβάνουν τη νομική ευθύνη,τον καταργούν και προχωρούν την διαδικασία σύμφωνα με το Σύνταγμα.Τα νομικά τερτίπια και οι ακροβασίες στα όρια της νομιμότητας δεν βοηθούν.Μοιάζουν με ποντίκι στην φάκα,που καμώνεται το λιοντάρι!

 2. mediogatos says:

  Εντάξει, έκανε και τη θεατρική παράσταση η Γεροβασίλη ότι θα πεινάσουν παιδάκια, δεν θα βρουν άνεργοι δουλειά κ.α. ωραία και φαιδρά και μετά τό ριξε στις απειλές ότι θα ναφαέρει νόμο η Κυβέρνηση κ.α! Κι όλα αυτά για να πουλήσουν μαγκιά, ότι δεν ..πέρασε του ΣτΕ! Έλα ντε…

Leave a Reply

%d bloggers like this: