Το “Πρακτορείο” για την 28η Οκτωβρίου

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΜε ένα τεύχος γεμάτο από ένδοξες στιγμές, αλλά και σκοτεινές παρενθέσεις, μιας εποχής που σημάδεψε την Ελλάδα, κυκλοφορεί σήμερα το περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρακτορείο, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Το Πρακτορείο στέκεται κυρίως στις ανθρώπινες ιστορίες της κατοχής, που περνούν κάθε χρόνο στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων, στα ψιλά των αφιερωμάτων.
Το Πρακτορείο, νιώθοντας υποχρέωση προς τους νεότερους, αλλά και υποχρέωση να θυμίσει γιατί θυσιάστηκε μια γενιά, μεταφέρει ιστορίες, όπως θα μας τις έλεγαν οι παππούδες μας, οι γιαγιάδες μας, αποφεύγοντας να κάνει Ιστορία, τουλάχιστον με την επιστημονική διάστασή της, να διεκδικήσει το αλάθητο. Κυρίως όμως να μάθουν οι νεότεροι και να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι, διότι όπως αντιλαμβανόμαστε όλο και περισσότερο η ανθρωπότητα είναι εύκολο να γλιστρήσει και πάλι σε μαύρες εποχές και ζοφερές ιδεολογίες.

Στις 32 σελίδες του Πρακτορείου ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει για το τι ακριβώς γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου, για τους “σαλταδόρους”, τα παιδιά ήρωες που αντιστάθηκαν στους ναζί, την αντίσταση στη Θεσσαλονίκη, τις πρώτες ημέρες στα ελληνοαλβανικά σύνορα, τις διηγήσεις δύο γερόντων της Πάτρας, από εκείνη την εποχή, αλλά ακόμη και τις διαμάχες των ανθρώπων των γραμμάτων μέσα στην κατοχή, για τις άσχημες περιπέτειες των λαϊκών τραγουδιστών, την αντεπίθεση των μπαλαδόρων στους κατακτητές, ιστορίες υπέροχων ηρώων όπως ο Ιβάνωφ και άλλα πολλά.

Leave a Reply

%d bloggers like this: