“Η ΕΡΤ δεν είναι ιδιοκτησία κανενός”

ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΡΤ

Με αφορμή όσα συμβαίνουν τελευταία στην ΕΡΤ – σύγκρουση μεταξύ διοίκησης και ΠΟΣΠΕΡΤ (δικαστική, δι’ανακοινώσεων και συγκεντρώσεων), ανταλλαγή επιθετικών επιστολών μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου, Λάμπη Ταγματάρχη, και του απομακρυνθέντος Γενικού Διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης, Σταύρου Καπάκου- και το σχετικό κλίμα απαξίωσης που τροφοδοτείται και εντείνεται, θεωρούμε απαραίτητο να καταθέσουμε την αγωνία των εργαζομένων στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση (και πολυμέσα) για το μέλλον της.

 

Το “μαύρο” στην ΕΡΤ ελπίζαμε ότι έχει καταστήσει όλες τις πλευρές σοφότερες. Δυστυχώς, όμως, η εμπειρία αποδεικνύει πως η ελπίδα μας αυτή πόρρω απέχει από την πραγματικότητα.

 

Ως εκ τούτου θέλουμε να επαναλάβουμε πως πιστεύουμε και εργαζόμαστε για :

 

-Mία ΕΡΤ ανεξάρτητη, απαλλαγμένη από τον “ομφάλιο λώρο” πρόσδεσής της στην εκάστοτε εξουσία ή και σε αντιμαχόμενες μερίδες της.

 

– Μία ΕΡΤ αξιοκρατική, απαλλαγμένη -επιτέλους- από την πελατειακή λογική αξιοποίησης αποκλειστικά των “δικών μας” και απαξίωσης των -θεωρούμενων ως- “δικών τους” παιδιών.

 

– Μία ΕΡΤ διάφανη, ανοιχτή στην κοινωνία, στη διαρκή κριτική και στον έλεγχό της.

 

Η ΕΡΤ δεν είναι ιδιοκτησία κανενός και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται από το πολιτικό σύστημα ή από μερίδες της διοίκησης ή/και κάποιων εργαζομένων ως “οικόπεδο με θέα”.

Καλούμε τη διοίκηση, την κυβέρνηση και τα κόμματα στο σύνολό τους να δεσμευθούν και εμπράκτως για μια πραγματικά Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, για μια ΕΡΤ ανεξάρτητη και ποιοτική και γι αυτό ισχυρή και δημοφιλή.

 

 

Υ.Γ.1  Δεν μπορεί παρά να μας ανησυχεί το ότι η ΕΡΤ γίνεται αντικείμενο χλευασμού από κακόπιστους αλλά και καλόπιστους κριτές, καθώς τελικά εκτιθέμεθα όλοι. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον τρόπο κάλυψης της έκτακτης επικαιρότητας για τις τηλεοπτικές άδειες. Αυτές οι πρακτικές πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, με συνευθύνη των ιδίων των εργαζομένων. Όσα αναφέρουμε προηγουμένως, άλλωστε, πρέπει να είναι οδηγός στην καθημερινή δημοσιογραφική μας δουλειά, όπως επιτάσσουν και οι Κώδικες Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

 

Υ.Γ.2 Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η πρόσφατη απομάκρυνση 2 εργαζομένων από την γραμματεία της γενικής διεύθυνσης ειδήσεων και ενημέρωσης (η οποία είναι στη διακριτική ευχέρεια της διοίκησης) έγινε για λόγους εύρυθμης  εσωτερικής λειτουργίας της εταιρίας και μόνο.

 

 

ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

 

Μαρία Γεωργίου – Χρύσα Παπασταύρου

Comments

  1. mediogatos says:

    Θα συνηγορήσω απόλυτα στη θέση των εκπροσώπων των δημοσιογράφων. Δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται, να παραγκωνίζονται, να υπερτιμώνται ή υποτιμώνται κατά το δοκούν και συγκυριακά… Αρμόδιος -άμεσα- να κρίνει έως που φτάνουν οι δυνατότητές τους είναι ο εκάστοτε Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης. Κρίνει , αναθέτει ρόλους και παίρνει την ευθύνη… Αν τ’ αποτελέσματα της εργασίας καθενός τον δικαιώνουν έχει καλώς, αν όχι τότε πληρώνει …το μάρμαρο με απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου ή του ΔΣ… Αλλά με αιτιολογημένες αποφάσεις, όχι θολά πράγματα… Αν όμως το ΔΣ χαράζει και πολιτική και επιλέγει τα πρόσωπα παντού τότε οφείλει να αποδεχτεί πως σε περίπτωση που τα νούμερα μείνουν χαμηλά φεύγει άνευ ετέρου! Οχι κάποιοι να έχουν και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολάκερη…
    Οι εργαζόμενοι όμως δικαιούνται να κρίνονται ψύχραιμα και κατά το δυνατό αντικειμενικά και να στηρίζονται ώστε να δείξουν σε λογικό χρόνο τις δυνατότητές τους… Οχι να μπαίνουν στη γωνία για να έρθουν δήθεν σωτήρες συμβασιούχοι, που δήθεν θα τους θέλει ο κόσμος και θα εκτοξεύσουν τα νούμερα κ.α γνωστά. Γίνονταν και παλιά και μάλιστα ανακυκλούμενα τα ίδια και φυσικά κάποιοι έφτασαν και στο μαύρο, χρεώνοντας στο προσωπικό τις αποτυχίες των διοικούντων και ψηλά ισταμένων! Οχι πια… Φτάνει το ίδιο έργο και με τη Κυβέρνηση της Αριστεράς, που δεν ..θέλει να γίνει κυβέρνηση της καρδιάς μας, γιατί ακολουθεί τα χνάρια των προηγούμενων! Δυστυχώς…

Leave a Reply

%d bloggers like this: