Βούλτεψη(ΝΔ): Παραμύθι οι άδειες

ΕΠΕΝΔΥΣΗ«Δεν υπάρχουν άδειες, είναι ψηφιακό το σήμα, είναι παραμύθι όλο αυτό. Τι άδεια να δώσω; Καθένας μπορεί να εκπέμπει με άδεια του ΕΣΡ, δεν έχω καμία σχέση εγώ ως κράτος». Η δήλωση αυτή ανήκει στη  Σοφία Βούλτεψη πρώην υφυπουργού επικρατείας στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Έγινε στις 7 Σεπτεμβρίου 2015, πριν από τις δεύτερες συνεχόμενες  εκλογές που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η τοποθέτηση αυτή διατυπώθηκε εκ νέου στην εφημερίδα “Επένδυση”  (12-13/9/2015) ταν η Σ. Βούλτεψη δήλωσε πως “από το 2011 έχουμε περάσει από το αναλογικό στο ψηφιακό σήμα. Το κράτος δεν δίνει πια. Όποιος πληροί όρους και προυποθέσεις λαμβάνει άδεια εκπομπής από το ΕΣΡ”.

Πρόκειται για την αρχική θέση της ΕΙΤΗΣΕΕ η οποία υποστήριζε πως δεν υπάρχει αναγκαιότητα για την έκδοση αδειών λειτουργίας από το ΕΣΡ, αλλά με την είσοδο της ψηφιακής τεχνολογίας, αρκεί μια έγκριση (άδεια εκπομπής) από το ΕΣΡ.

Ο πυρήνας αυτής της διατύπωσης επανέρχεται εκ νέου, αφού κρίθηκε αντισυνταγματική η διάταξη  μεταφοράς της αρμοδιότητας της χορήγησης των αδειών λειτουργίας από τη ΓΓΓΕ στο ΕΣΡ.  Η ΝΔ δεν επιθυμεί να ανοίξει η τηλεοπτική αγορά, η οποία συνιστά ένα κλειστό κλαμπ για όσους κάποτε πήραν άδεια, με απολύτως ελεγχόμενο σύστημα μετάδοσης μέσω της Digea.  Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, επαναφέρει αυτή την πραγματικότητα, και όσο δεν θα συγκροτείται το ΕΣΡ το κεντρικό ζήτημα είναι αν θα ανοίξει, ή θα παραμείνει κλειστό το επάγγελμα του καναλάρχη.

Comments

  1. NIKGEO says:

    Αυτή η νομική άποψη υποστηρίζεται από πολλούς ενώ είναι κυρίαρχη σε άλλες χώρες όπως η Κύπρος κι αλλού.Το εσρ χορηγεί αδεια εκπομπής ελέγχοντας προϋποθέσεις ανάλογα και με την χωρητικότητα του φάσματος.Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πληρώνουν τέλη.Για αυτό ο περιορισμός των καναλιών σε 4 την εποχή του ψηφιακού σήματος όπου 4 κανάλια χωρούν σε μια μόλις αναλογική συχνότητα είναι αδιανόητος και υποκρύπτει άλλη σκοπότητα.

  2. Γιαννης-Αναστασια-Καλλιθεα says:

    …..αληθεια ρε παιδια γιατι ολοι σας αναφερομενοι στον αριθμο των αδειων δεν μιλατε καθολου , για το μεχρι ποτε ισχυει αυτος ο αριθμος? το 2020 γινεται επαναπροσδιορισμος οσον αφορα την χωρητικοτητα του φασματος και την ”πριμομοδοτηση” θεσεων που αφορα τη κινητη τηλεφωνια , γεγονος που θα περιορισει δραστικα τη χωρητικοτητα για καναλια ελευθερης επιγειας ληψης….. το γεγονος αυτο συστηματικα αποσιωπαται…….

Leave a Reply

%d bloggers like this: