Τυπολογίες του Twitter

twitter-Πόσα αυτογκόλ μπορεί να βάλει ένα κόμμα και μια «ομάδα προπαγάνδας» σε έξι μέρες;

-Η απάντηση είναι «τουλάχιστον δύο», και μάλιστα με βασικό πρωταγωνιστή τον ίδιο «παίκτη»: Τον Άδωνη Γεωργιάδη.

-Ας ξεκινήσουμε από την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου, όταν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ αναδημοσίευσε από site με… εξειδίκευση σε θέματα Υγείας ότι η κυβέρνηση πρόκειται να επαναφέρει το «πεντάευρω» για την είσοδο στα εξωτερικά ιατρεία.

-Η «είδηση» διαψεύστηκε μέσα στις επόμενες ώρες, με τον αντιπρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραδίδεται στη χλεύη των χρηστών του Twitter, να αναγκάζεται να σβήσει την αναδημοσίευση και τελικά να μένει με τη… χαρά του «όλοι ίδιοι είμαστε».

-Το παραπάνω γεγονός, ωστόσο, αν και αποκαλυπτικό της λειτουργίας του μηχανισμού διασποράς ψευδών ειδήσεων, δεν ήταν παρά η κορυφή του παγόβουνου, μπροστά σε αυτό που θα ακολουθούσε από το απόγευμα της Τρίτης 25 Οκτωβρίου.

-Όταν δηλαδή είχε γίνει γνωστό το «άδειασμα» του Άδωνη Γεωργιάδη από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο για όσα είχε δηλώσει ο πρώτος περί κομμουνιστών, παρανομίας και εξοριών.

-Αμέσως μετά υπήρξε συντονισμένος καταιγισμός μηνυμάτων από χρήστες του Twitter, υπό το hashtag…  #Κουμουνδουράκος  (Κουμουτσάκος + Κουμουνδούρου), κατά του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, καταλογίζοντάς του ήπια στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

-Χαρακτηριστική του όγκου και της σφοδρότητας της επίθεσης ήταν και η πρώτη αντίδραση του αντιπροέδρου της ΝΔ, ο οποίος με tweet του ζήτησε από τους φίλους του στο διαδίκτυο να μη δημοσιεύουν σχόλια εναντίον του φίλου του Γ. Κουμουτσάκου. Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τον τελευταίο, ο οποίος σε ήπιο, αλλά κατατοπιστικό τόνο σημείωσε με σαφέστατη αιχμή ότι «δεν είναι μόνο φίλος, αλλά εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, κύριε αντιπρόεδρε».

-Η «φωτιά» που είχε ανάψει δεν έσβηνε με τίποτα. Η νέα απάντηση του κ. Γεωργιάδη («Προφανώς, αλλά το φίλος το θεώρησα σημαντικότερο του εκπροσώπου. Όλα καλά, Γιώργο μου, λήξις συναγερμού») δεν μείωσε ούτε κατ’ ελάχιστο τις αντιδράσεις.

-Περισσότερα από  2.500 tweets  είχαν αναπαραχθεί μέσα σε περίπου έξι ώρες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία < εναντίον του κ. Κουμουτσάκου,  ο οποίος υπενθύμιζε, «ως απάντηση στις ύβρεις», την Ιδρυτική Διακήρυξη της ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

-Και κάπως έτσι ο κ. Κουμουτσάκος -άθελά του- αποκάλυψε ποιος ορίζει (ή μπορεί να ορίζει) τη δράση και τη «γραμμή» αυτών των ομάδων.

Leave a Reply

%d bloggers like this: