ΠΟΣΠΕΡΤ: Η σιωπή της πλειοψηφίας στο μαύρο της ΕΡΤ ήταν και μια μαύρη σελίδα

ΠΟΣΠΕΡΤΑΝΑΚΠΟΙΝΩΣΗ

Μέσα από παλινωδίες και πολιτικά παιχνίδια που όλοι «απολαύσαμε» το τελευταίο διάστημα, τελικά επιλέχθηκαν τα μέλη τα οποία θα στελεχώσουν την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ αρχή που αφορά τα ραδιοτηλεοπτικά και όχι μόνο θέματα νομιμότητας.

Το ΕΣΡ (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης) είναι πια γεγονός και μάλιστα διευρυμένο σύμφωνα με το νέο νόμο και ελπίζουμε να επιτελέσει το καθήκον του με βάση τις απαιτήσεις της κοινωνίας, των εργαζομένων στα ΜΜΕ, με βάση τη διαφάνεια, τη νομιμότητα, την ισονομία και την αμεροληψία.

 

Ελπίζουμε πλέον στην ανεξαρτησία αυτής της αρχής, παρότι το έργο τους είναι δύσκολο τώρα όσο ποτέ με βάση το πολιτικό κλίμα που διαμορφώθηκε τελευταία και τον τρόπο επιλογής των στελεχών της και τους διαγκωνισμούς «για τους δικούς μας και τους άλλους», τους πανηγυρισμούς από πολιτικά κόμματα για νικητές και ηττημένους, ποιος έχει την πλειοψηφία ή όχι, ποιος την ελέγχει! κλπ που έπληξαν – αν δεν ναρκοθέτησαν – τη λειτουργία αυτής της ανεξάρτητης αρχής από το ξεκίνημά της.

 

Στις επιλογές αυτές πρέπει να τους δοθεί κάθε πρόσφορο μέσο, ευελιξία, ελευθερία αποφάσεων χωρίς πατρωνίες και επιβουλές, ώστε να μπορέσουν να αποδώσουν με βάση το σύνταγμα τα απαραίτητα άμεσα και χωρίς καχυποψία και επαναφορά στις μνήμες μας άλλους προτεινόμενους – που δεν έγιναν αποδεκτοί – οι οποίοι και ικανοί ήταν και γνώστες των αντικειμένων που άπτονται του ΕΣΡ. Προτάσεις που και στέρεες ήταν και με μεγάλη αποδοχή στην κοινωνία αλλά κυρίως στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, όμως μη αρεστούς στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ ζητά επιτέλους νομιμότητα στα ΜΜΕ, έστω και μετά από τόσα χρόνια απραξίας και επίσης ζητά αυτή η σύνθεση να μην είναι σαν τους περισσότερους της προηγούμενης «που έβλεπαν τον ηλεκτρικό να περνά και έψαχναν να βρουν τον καπνό του φουγάρου». Ιδίως η σιωπή της πλειοψηφίας στο μαύρο της ΕΡΤ ήταν και μια μαύρη σελίδα για αυτή την ανεξάρτητη αρχή που σιώπησε τότε ακολουθώντας τα κελεύσματα και τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

 

Το κύριο βάρος του ΕΣΡ λόγω της συγκυρίας, ίσως είναι οι άδειες. Δεν είναι μόνο όμως αυτές οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ. Είναι πολύπλευρες και πολυποίκιλες για τη λειτουργία του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και πρέπει να λειτουργήσει στο σύνολό των αρμοδιοτήτων του και απαιτούμε σε οποιαδήποτε απόφαση να λαμβάνονται πρώτα και πάνω απ’ όλα υπόψη οι εργαζόμενοι που υπηρετούν αυτά τα μέσα, γιατί αυτοί είναι η μεγαλύτερη περιουσία των σταθμών και οι διασφαλιστές του πλουραλισμού, της ελευθεροφωνίας και θεματοφύλακες της νομιμότητας.

 

Δεν θα αποδεχθούμε καμία απόφαση που επαναφέρει ή θα εντείνει τις συνθήκες ανθρωποφαγίας και ανεργίας του προηγούμενου διαστήματος.

Διεκδικούμε από το ΕΣΡ να είναι πραγματικά ανεξάρτητο, όπως το σύνταγμα ορίζει, να είναι δίκαιο και πάνω απ’ όλα να διασφαλίσει το πραγματικό συμφέρον της κοινωνίας, της ενημέρωσης, του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας πέρα και πάνω από οποιοδήποτε κόστος και πέρα και πάνω από οποιοδήποτε «πορτοφόλι» διερευνώντας τις δυνατότητες αδειοδότησης ραδιοτηλεοπτικού προϊόντος και προς αυτοδιαχειριζόμενα σχήματα ή κοινωνικούς φορείς που μπορούν να παράξουν αυτό το έργο με κοινωνικό όφελος.

 

Comments

 1. NIKGEO says:

  Το Εσρ πράγματι μπορούσε να εκφράσει την άποψη του αλλά για το μαύρο στην ΕΡΤ,μια ανόητη επιλογή αντί της αναδιάρθρωσης εν λειτουργία και σε κάθε περίπτωση χωρίς μαύρο ( η διακοπή τηλεοπτικού σήματος σταθμού εν λειτουργία είναι ανεπίτρεπτη για χώρα μέλος της ΕΕ) δεν είχε αρμοδιότητα ούτε μπορούσε πρακτικά να την εμποδίσει.
  Και ενώ το ΣτΕ έκρινε με προσωρινή διαταγή ότι πρέπει να φύγει το ερεβώδες μαύρο από τις συχνότητες μετά την απόρριψη από τον τότε μικρότερο κυβερνητικό εταίρο ήτοι την Δημάρ της πρότασης για λειτουργία μεταβατικού φορέα με 2000 εργαζομένους από την δεξαμενή της πρώην ερτ και επιλέχθηκε η μετάδοση τηλεοπτικού σήματος από διεύθυνση του Υποικ με το λογότυπο ΔΤ,γεγονός πρωτοφανές για μέλος της ΕΕ.
  Εν τω μεταξύ ψηφίσθηκε το θεσμικο πλαίσιο για τη νεριτ βασιζόμενο σε παλαιότερη πρόταση του Ν.Αλιβιζάτου το οποίο ακολουθώντας την ευρωπαϊκή λογική προέβλεπε μεταφορά των αρμοδιοτήτων για έλεγχο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης από τον υπουργό σε εποπτικό συμβουλίο.Επειδή οι πολιτικοί είχαν μάθει να ελέγχουν την κρατική τηλεόραση στην ουσία με τις επιλογές τους κουρέλιασαν το πλαίσιο οδηγώντας σε παραίτηση το σοβαρό δίδυμο Ροδόλφου Μορώνη – Αντώνη Μακρυδυμήτρη,που είχαν αναλάβει να τρέξουν τη νεριτ ( επί ημερών τους επανήλθε στην ΕΒU και με πολύ λίγο προσωπικό από την δεξαμενή της πρώην ερτ επιτεύχθηκε η εκπομπή αξιοπρεπούς ενημερωτικού προγράμματος) με την ανόητη απόφαση να μην μεταδοθεί η ομιλία του τότε αρχηγού της αξ. Αντιπολίτευσης με την δικαιολογία οτι ο τότε πρωθυπουργός ή άλλοι αρχηγοί επέλεξαν να κάνουν μια ομιλία και να μην δώσουν συνέντευξη τύπου.
  Έγιναν εκλογές και παρουσιάστηκε το παράδοξο επί 6 μήνες οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης να μην παρίστανται στην κρατική τηλεόραση ενώ με το νέο νόμο μετονομάστηκε η νεριτ σε ερτ.Το μόνο που άλλαξε ήταν η μεταφορά όλης της αρμοδιότητας για την ερτ στον υπουργό αντί της επιλογής ελέγχου από ειδικό συμβούλιο ή επιτροπή ευρείας συναίνεσης ,όπως συμβαίνει στην Ευρώπη.Αποτέλεσμα η νέα ερτ να εμφανίσει άμεσα όλες τις παθογένειες της πρώην ερτ και λειτουργεί και σήμερα όπως πάντα από καταβολής της ως κρατική κυβερνητική τηλεόραση!

  • Admin says:

   Από που προκύπτει πως το ΕΣΡ δεν έχει αρμοδιότητα για την ΕΡΤ;

Leave a Reply

%d bloggers like this: