Ελεήστε τον (κοινοτικό) επίτροπο

 

ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΓΥΡΟΣΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Κώστας Αργυρός επιστρέφει στην ΕΡΤ, τρία χρόνια μετά. Η εκπομπή «28 φορές Ευρώπη – 28 Europe», είναι η συνέχεια της εκπομπής «27 της Ευρώπης» και σκοπός της είναι να εστιάσει σε θέματα της επικαιρότητας στην Ευρώπη, που δεν θα περιορίζονται όμως στον στενά «ειδησεογραφικό» χαρακτήρα. Η ελληνική κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με «ειδήσεις» από ή για την Ευρώπη, χωρίς να μπορεί πάντα να κατανοήσει την ουσία αλλά και το υπόβαθρο σημαντικών θεμάτων. Ειδικά την περίοδο της κρίσης, πολλές φορές φάνηκε ότι η «Ευρώπη» αποφασίζει χωρίς εμάς για εμάς. Υπάρχει μία τάση να μιλάμε «για την Ευρώπη» λες και η χώρα μας δεν ανήκει σ’ αυτήν. Κάτι που φαίνεται να ενισχύεται το τελευταίο διάστημα με την εμφάνιση διαλυτικών τάσεων και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη έχει μπει σε μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της. Από τις θεσμικές αλλαγές μέχρι την «πρακτική» αλλαγή συγκεκριμένων πολιτικών, που δεν έχουν αποδώσει μέχρι τώρα τα αναμενόμενα, τα θέματα είναι πολλά και «ανοικτά». Στις εξελίξεις αυτές θα εστιάσουν οι κάμερες της νέας εκπομπής.

 

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016, στις 17:00

 

Εκπομπή 8η: «Ελεήστε τον επίτροπο»

Έχουν ανάγκη οι πρώην επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα χρήματα; Τι ώθησε τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να δεχτεί τη θέση του προέδρου της Goldman Sachs; Πώς βρέθηκε το όνομα της πρώην Ολλανδής επιτρόπου Νέλι Κρους στα «Bahama Papers» με τις offshore εταιρείες; Γιατί ένα σωρό πρώην Ευρωπαίοι επίτροποι μεταπηδούν τόσο εύκολα σε επιτελικές θέσεις μεγάλων πολυεθνικών ή τραπεζών; Πώς μπορεί να σπάσει αυτός ο σκοτεινός δεσμός μεταξύ πολιτικών και ιδιωτικών συμφερόντων; Αυτά τα ερωτήματα βασανίζουν εδώ και χρόνια πολίτες και μη κυβερνητικές οργανώσεις και θα απασχολήσουν και την έρευνα της εκπομπής «28 φορές Ευρώπη – 28 Europe» για το φαινόμενο των «περιστρεφόμενων θυρών», όπως το έχουν βαφτίσει χαρακτηριστικά.

Επίσης, στην εκπομπή μιλάει η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη Έμιλι Ο’ Ράιαν, εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Κομισιόν, που ανέλαβαν πρωτοβουλία για τη διερεύνηση της υπόθεσης Μπαρόζο, ερευνητές μη κυβερνητικών οργανώσεων εναντίον της διαφθοράς και ευρωβουλευτές από διάφορες πολιτικές ομάδες, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα.

 

Σενάριο-παρουσίαση: Κώστας Αργυρός.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουκάνης.

Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Παπαδόπουλος, Ελένη Κορόβηλα, Δήμητρα Βεργίνη, Ωραιάνθη Αρμένη.

Leave a Reply

%d bloggers like this: