Νόμιμη η δημοσιοποίηση στοιχείων για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

prosopika-dedomenaΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απορρίφθηκε από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων η προσφυγή της Λίνας Αλεξίου για τη δημοσιοποίηση στοιχείων της ίδιας και της κόρης της, τότε βουλευτού Ζωής Κωνσταντοπούλου. Η Αρχή στην ετήσια έκθεσή της για το 2015 αναφέρεται σε τέσσερις συνολικά υποθέσεις που αφορούν δημοσιεύματα σε εφημερίδες και ιστολόγια. Δύο από αυτές τις προσφυγές που ήταν εναντίον εφημερίδων απορρίφθηκαν με το αιτιολογικό ότι η επεξεργασία και η δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων αφορούσαν δημόσια πρόσωπα και άρα «υφίσταται δικαιολογημένο ενδιαφέρον του κοινού για ενημέρωση». 

Η πρώτη υπόθεση αφορά τη δημοσιοποίηση εγγράφων από ασφαλιστικό οργανισμό για την τότε αντιπρόεδρο του ΕΣΡ Λίνα Αλεξίου και την κόρη της Ζωή Κωνσταντοπούλου. Όπως σημειώνει η Αρχή, το δημοσίευμα σχετιζόταν με τη δυσλειτουργία ενός ασφαλιστικού ταμείου, ιδιαίτερα εφόσον το ζήτημα αφορούσε –κατά την κρίση του συντάκτη των επίμαχων δημοσιευμάτων– μη νόμιμη είσπραξη οικογενειακού επιδόματος από πρόσωπο που κατείχε δημόσια θέση. Η δεύτερη υπόθεση που απορρίφθηκε αφορούσε δημοσίευμα εφημερίδας με στοιχεία της Πολεοδομίας για αυθαίρετο κτίσμα βουλευτή.

Σε δύο άλλες υποθέσεις η Αρχή αποδέχθηκε τις προσφυγές εναντίον των εφημερίδων και επέβαλε πρόστιμα. Στην πρώτη η αιτιολογία ήταν ότι δεν αφορούσε δημόσιο πρόσωπο που κατείχε θέση, οπότε δεν υπήρχε δικαιολογημένο ενδιαφέρον για ενημέρωση του κοινού. Η δεύτερη υπόθεση αφορούσε μεν δημοσίευμα για δημόσιο πρόσωπο, αλλά η εφημερίδα γνωστοποίησε ιατρικά δεδομένα από τον φάκελο του ασθενούς.

Leave a Reply

%d bloggers like this: