ΑΙΧΜΕΣ

ΑΙΧΜΕΣΓια την ελευθερία των ΜΜΕ στην Ευρώπη μίλησε ο Γιάννης Πρετεντέρης σε μια συζήτηση της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο.

 

Ο δημοσιογράφος είπε ότι η πολιτική εξουσία, η οποία θέλει να ελέγξει την επικοινωνία, εμφανίζεται πάντα με το πέπλο της μεταρρύθμισης και της υποστήριξης της διαφάνειας, καλύπτοντας τις πραγματικές της προθέσεις.

 

Δεν φανταζόμαστε να έκανε αναφορά στο γεγονός, που έχει παραδεχθεί ο ίδιος, πως στο δελτίο ειδήσεων του Mega γνώριζαν την αλήθεια για το χρέος, αλλά δεν την έλεγαν στον ελληνικό λαό.

 

Όχι, διότι, κάποια πράγματα είναι επίκαιρα, αν δει κανείς ποια είναι η οριακή πλέον κατάσταση στο MEGA.

 

Όλα τα λεφτά, η συνέντευξη -βιβλίο του Κώστα Σημίρτη  στο Γιάννη Πρετεντέρη. Για να αντιλαμβανόμαστε τι ζούμε.

 

 

Comments

 1. nikos roussis says:

  Επιτρέψτε μου να διορθώσω μιας και βρίσκομαι μόνιμα στο Στρασβούργο, είχα πρόσκληση να παραβρεθώ στην σεμνή αυτή τελετή αλλά δεν πήγα, γιατί την έκρινα ανούσια.
  Ο Πρετεντέρης, επιλέχθηκε εξ’ όλων των Ελλήνων δημοσιογράφων, από την ευρωβουλευτίνα της “Ελιάς” Εύα Καϊλη και όχι από τους Σοσιαλιστές Δημοκράτες (που είναι άλλο πράγμα), να μιλήσει σ’ αυτό το event που, σας διαβεβαιώ, ελάχιστοι το παρακολούθησαν και κανείς δεν αναπαρήγαγε τα όσα γενικόλογα ειπώθηκαν εκεί μέσα.
  Η ευρωβουλευτίνα της “Ελιας”, παρόλο που είχε ενημερωθεί και “ενοχληθεί” συγκεκριμένα, έχασε την ευκαιρία να θέσει στο πτωχό αυτό πάνελ, το θέμα της κατακρεούργησης της ελευθερίας του τύπου στην Ελλάδα, κυρίως από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων που, όπως όλοι γνωρίζουμε, με διαδοχικές “γκάφες” και δημοσιεύσεις ανύπαρκτων τηλεγραφημάτων, έχει εξελιχθεί σε Νο 1 προπαγανδιστή της κυβέρνησης, αποκρύπτοντας σημαντικά γεγονότα και συμβάλλοντας έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, στην απαξίωση της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα.

 2. NIKGEO says:

  H επικέντρωση της όλης συζήτησης στον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη μοιάζει με προσπάθεια πρόκλησης εντυπώσεων.Όλοι κρίνονται για τις απόψεις τους , όπως βέβαια και ο εν λόγω δημοσιογράφος.Βέβαια δεν μπορούμε και δεν επιτρέπεται να του απαογορεύσουμε να ομιλεί. Όπως και η πρακτική γενικού μποϊκοτάζ στην εκπομπή του εν λόγω δημοσιογράφου ή η θέση ως όρου για την παρουσία στο δελτίο η μη παρουσία του εν λόγω δημοσιογράφου ή η προσπάθεια των κομμάτων να ορίζουν και ποιοι θα είναι σχολιαστές ή παρουσιαστές εκπομπών δεν συνάδει με ευρωπαϊκή αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία.Βέβαια οι απλοϊκές γενικεύσεις και κατηγοριοποιήσεις βοηθούσε στο αφήγημα τύπου ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν ή από την μια οι αγνοί πατριώτες, αγωνιστές αντιμνημονιακοί και από την άλλη οι μηνμονιακοί γερμανοτσολιάδες και προσκυνημένοι.Η ίδια η ζωή απέδειξε ποιος είχε λάθος και ότι βέβαιια σε μια σύνθετη κατάσταση εν μέσω παγκοσμιοποίησης δεν είναι όλα άσπρο -μαύρο κατά την διάκριση στις σαπουνόπερες: φτωχοί καλοί-άγγελοι-πλούσιοι κακοί- διάβολοι αλλά η ζωή είναι πιο σύνθετη.
  Σχετικά με την ελευθερία των ΜΜΕ στην Ελλάδα πάντοτε υπήρχαν και υπάρχουν θέματα.
  Ας δει κανείς την κατάσταση στην κρατική ραδιοτηλεόραση.Διαχρονικά κυβερνητική ραδιοτηλεόραση, έρμαιο στην εκάστοτε κυβέρνηση.Πολύ μακριά από την ευρωπαϊκή δημόσια ραδιοτηλεόραση.Ούτε η περιπέτεια του μαύρου οδήγησε σε κάτι καλύτερο.Η νέα ερτ γρήγορα εμφάνισε ολες τις παθογένειες της παλιάς.Και όσο δεν γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια απαξιώνεται καθώς κάνει τηλεθέαση μόνο με αθλητικά γεγονότα.
  Το ΑΠΕ και αυτό εμφανίζει προβλήματα.Δεν μπορει να λειτουργεί ως βραχίονας της κυβέρνησης.
  Τα ιδιωτικά κανάλια. Δεν αντιλέγει κανείς ότι πρέπει οριστικά να κλείσει η άναρχη κατάσταση της δεκαετίας του 1990. Όμως κανείς νουνεχής και καλόπιστος παρατηρητής δεν μπορεί να πειστεί ότι προσπάθεια περιορισμού των διαύλων εθνικής εμβέλειας σε 4 παρά τις δυνατότητες που έδωσε το ψηφιακό σήμα αποσκοπούσε απλώς και μόνο στην ρύθμιση του τοπίου. Είναι προφανές ότι ήταν κομμάτι σχεδίου για την δημιουργία φιλικού μιντιακού τοπίου για την κυβέρνηση και εξοβελισμό άλλων παικτών από την αγορά. Δεν πέρασε διότι εγιναν τραγικά λάθη και παιδαριώδεις χειρισμοί , οφειλόμενοι είτε σε ελλιπή νομική υποστήριξη και γνωμοδότηση είτε στην υπερβολική σιγουριά και οίηση , που δυστυχώς αποτελεί απόρροια της μέθης της εξουσίας.
  Είναι βέβαιο ότι αλισβερίσι έκαναν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και επιχειρούσαν μια ιδιότυπη ομηρία των μιντιαρχών και τανάπαλιν.
  Η ελευθερία των ΜΜΕ είνα ισοβαρό και διαχρονικό πρόβλημα και απαιτεί ουσιαστικές θεσμικές αλλαγές με βάση όσα ισχύουν σε ευρωπαϊκές χώρες. Δεν αρκεί βεβαίως η απλώς αλλαγή του ονόματος του υπουργού τύπου σε υπουργού επικρατείας, κίνηση που έγινε διότι πουθενα στην Ευρώπη (δυτική) δεν υπήρχε τέτοιος υπουργός, που στην Ελλάδα καθιερώθηκε από το μεταξικό καθεστώς.

  • Admin says:

   Του έχει απαγορεύσει κανείς να μιλάει;

  • Ω! Τον έρμο τον Πρετεντέρη! Μη μου πεις! Αλήθεια; Πέρασε όλον αυτό τον “πόλεμο” απ’ τους παλιο-πολιτικούς;

   Όταν ο ίδιος και η παρέα του τσουβαλιάζανε κάθε κοινωνική ομάδα στην Ελλάδα προσπαθώντας μέρα-νύχτα να στρέψουν τη μία ενάντια στην άλλη διχάζοντας μια χώρα και ποτίζοντας με μίσος την ελληνική κοινωνία προκειμένου να περάσει ό,τι μέτρα ήθελε η παρέα του κολλητού του, του Βενιζέλου, ήταν καλά;

   Τότε ο κ. Πρετεντέρης ασκούσε δημοσιογραφία, ή πλύση εγκεφάλου;

   Δεν το ξέραμε ότι στην εκπομπή ενός “δημοσιογράφου” -ο Θεός να τον κάνει!- που έχει συνήθειο να συκοφαντεί τους πάντες, οι πάντες είναι υποχρεωμένοι να μετέχουν στην εκπομπή του εσαεί για να τους συκοφαντεί καλύτερα ! ! ! ! !

 3. nikos roussis says:

  Εγώ αναφέρθηκα σε γεγονότα και ο NIKGEO έγραψε μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση ιδέών….

 4. NIKGEO says:

  Του Πρετεντέρη κανείς δεν του έχει απαγορεύσει να ομιλεί. Το μποϊκοτάζ βέβαια παρουσίας στην εκπομπή του, όταν αυτή έπαιζε δεν είναι βέβαια και μια πρακτική ευρωπαϊκή ούτε βεβαίως και η στοχοποίηση δημοσιογράφων ένθεν και ένθεν.Το mega ήταν ένας εύκολος στόχος με ευθύνη των μετόχων του. Αλλά μπορεί κανείς να διακρίνει και την πολιτική υποκρισία από πολλές πλευρές αν παρακολουθεί την λυσσαλέα υποστήριξη που παρέχει στην παρούσα κυβέρνηση ο εκδοτικός όμιλος, που ανήκει σε επιχειρηματική οικογένεια δραστηριοποιούμενη στις κατασκευές.
  Τώρα σχετικά με την έκθεση ιδεών δεν αντιλέγω αλλά δυστυχώς δεν απέχει από την πραγματικότητα.
  Όλοι βλέπουν το χάλι της ερτ και μιλώ για τον τρόπο παρουσίασης των ειδήσεων, τον πλουραλισμό των ιδεών συγκρινόμενη πάντοτε με ευρωπαϊκές δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις π.χ. στην Γερμανία. Γαλλία, Βρετανία, Ολλανδία, Ιταλία, Κύπρο, Βέλγιο και αλλού.Δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένοι.Εδώ είχαμε και έχουμε δυστυχώς-παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις-μια κυβερνητική κρατική ραδιοτηλεόραση, που παρουσιάζει την επικαιρότητα από κυβερνητική σκοπιά, μοιάζει να λειτουργεί ως επικοινωνιακός βραχίονας της εκάστοτε κυβέρνησης και διαβάζει βεβαίως τις ανακοινώσεις και δελτία τύπου και των υπολοίπων κομμάτων.Στο παρελθόν ήταν και ένα μέρος βολέματος των εκάστοτε πολιτικών βυσμάτων.
  Δεν μιλώ για την έλλειψη προγράμματος στην ερτ, που φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού.Η σεζόν φθάνει στην μέση, δεν έχει οριστικοποιηθεί καν το ενημερωτικό πρόγραμμα.

  Το ΑΠΕ αντιμετωπίζει και αυτό τα θέματα του και είχε τελευταία και κάποιες ανεπίτρεπτες αστοχίες.

  Είναι καιρός και στην Ελλάδα να ανοίξει η συζήτηση για πλήρη αποσύνδεση ΕΡΤ και ΑπΕ από την εκάστοτε εκτελεστική εξουσία.Ο υπουργός τύπου έστω και αν ονομάζεται επικρατείας, θεσμός-κατάλοιπο της μεταξικής δικτατορίας να καταργηθεί.
  Η ΕΡΤ και το ΑΠΕ να ελέγχονται από ειδικό συμβούλιο, καθορισμένο με ευρύτατη συναίνεση η λειτουργία του οποίου δεν θα ελέγχεται από την κυβέρνηση αλλά θα υπόκειται σε αυστηρό κοινοβουλευτικό έλεγχο και θα λογοδοτεί στην Βουλή. Υπάρχουν και στην Ελλάδα προσωπικότητες που θα μπορούσαν να επιτελέσουν αυτόν τον ρόλο.Το διοικητικό συμβούλιο,ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αυτών των οργανισμών αυτών των οργανισμών θα ορίζεται κατόπιν διαγωνισμού διενεργούμενου από το εποπτικό συμβούλιο ενώ οι διευθυντικές θέσεις των οργανισμών θα καλύπτονται με αξιοκρατικά κριτήρια από άτομα προερχόμενα από την ιεραρχία των οργανισμών αυτών.Έτσι θα πάψει το άρρωστο φαινόμενο η εκάστοτε κυβέρνηση ή ο εκάστοτε υπουργός να διορίζει κατ’ ουσίαν τον διευθυντή ενημέρωσης, ειδήσεων κλπ. στην ερτ της αρεσκείας του και μάλιστα όχι μέσα από την εταιρεία αλλά φυτευτό από την αγορά!!!
  Το ΕΣΡ θα πρέπει να ελέγχει ως προς ζητήματα πολυφωνίας, πλουραλισμού, ποιότητας προγράμματος, τηρήσεων των υποχρεώσεων που επιβάλλει η νομοθεσία όλα τα ηλεκτρονικά μέσα της ερτ συμπεριλαμβανομένης.
  Οι εγγυήσεις για την ελευθερία του τύπου πρέπει αναλογικά να ισχύουν και για τις ηλεκτρονικές εφημερίδες και αναλογικά και για τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά μέσα ήτοι ραδιοφωνία και τηλεόραση.
  Πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της λογοκλοπής στο διαδίκτυο αλλά και της ασυδοσίας που επικρατεί ενίοτε λόγω της ανωνυμίας. Επίσης πρέπει να είναι ξεκάθαρη και η χρηματοδότηση και των ηλεκτρονικών εφημερίδων είτε άμεσα είτε μέσω διαφημίσεων.
  Σε κάθε περίπτωση το ΕΣΡ να προχωρήσει στην αδειοδοτική διαδικασία των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας καθώς και των ραδιοφώνων.

Leave a Reply

%d bloggers like this: