“Να βρεθεί τώρα λύση με τις ετήσιες άδειες στην ΕΡΤ”

ερτ logoΑΠΟΦΑΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΡΤ
Πριν από ένα μόλις μήνα πληροφορηθήκαμε, αιφνιδίως, ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου πρέπει, όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, να έχουμε πάρει υποχρεωτικά το υπόλοιπο των ετήσιων αδειών μας. Πάγια πρακτική όλων των προηγούμενων ετών ήταν να παρατείνεται κατά 2-3 μήνες το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο ολοκληρώνεται η χορήγηση των αδειών κάθε έτους, ειδικά όποτε υπήρχαν μεγάλα γεγονότα, με αυξημένες υποχρεώσεις κάλυψης, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. 

Αν δεν αποτραπεί αυτή η εξέλιξη – που εκθέτει πρωτίστως εμάς, τους εργαζόμενους – το αποτέλεσμα θα είναι να πληγεί καίρια η εύρυθμη λειτουργία της ΕΡΤ, να υποβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες και να απαξιωθεί -περαιτέρω- η εικόνα της εταιρίας.

Είναι ενδεικτικό ότι κάποια από τα ραδιόφωνα θα βάλουν, κατ´ ουσίαν, “λουκέτο”, αφού με το προσωπικό τους -ιδιαίτερα το τεχνικό- σχεδόν στο σύνολό του σε άδεια περιορίζεται στο ελάχιστο η δυνατότητα παραγωγής ζωντανού προγράμματος. Σοβαρά προβλήματα θα δημιουργηθούν και στην παραγωγή των ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών της τηλεόρασης που θα μείνουν χωρίς βάρδιες τεχνικών. Η εταιρία για να καλύψει το κενό δείχνει να επιλέγει την “ενοικίαση” εργαζομένων και μάλιστα σε έκταση άνευ προηγουμένου, επιβαρύνοντας αναίτια το κόστος.

Καλούμε, λοιπόν, τη διοίκηση να βρει λύση ώστε η ΕΡΤ να συνεχίσει την εύρυθμη λειτουργία της, είτε ζητώντας -έστω καθυστερημένα- εξαίρεση από τα τυπικώς ισχύοντα, είτε κατανέμοντας τα υπόλοιπα αδειών σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για όσες ειδικότητες είναι αναγκαίο, είτε καταβάλλοντας το αντίτιμο μέρους των αδειών στο προσωπικό εκείνο που είναι απολύτως απαραίτητο για να μην δημιουργηθούν κενά στο πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση οφείλει να βρει αμέσως λύση.Το ζήτημα των αδειών έρχεται να βάλει ένα ακόμη λιθαράκι στην συζήτηση για το παραγόμενο προϊόν της ΕΡΤ. Επιπλέον, την ώρα που εκπομπές τηλεόρασης και ραδιοφώνου θα κοπούν, μικτές παραγωγές, οι οποίες μάλιστα αγνοούν το δημοσιογραφικό δυναμικό της ΕΡΤ, θα συνεχίσουν να εκπέμπουν.

Καλούμε, επίσης, την ΕΣΗΕΑ να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να υπογραφεί, επιτέλους, Σ.Σ.Ε με τη διοίκηση, στην κατεύθυνση των θεσμικών και εργασιακών προβλέψεων της τελευταίας ΣΣΕ – αυτής του 2008 – η οποία πάντως, συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ όπως έχει γνωμοδοτήσει και η νομική υπηρεσία της Ένωσης.

Καλούμε, ακόμα, τα συναρμόδια υπουργεία Ψηφιακής Πολιτικής και Οικονομικών να ασχοληθούν, μετά και τη δέσμευσή τους, με τις εκκρεμότητες της διετίας Ιούνιος 2013- Ιούνιος 2015 και να προχωρήσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση στην έκδοση της σχετική ΚΥΑ (αναγνώριση διετίας, συμψηφισμοί κ.α.), όπως προβλέπει άλλωστε ο νόμος 4324/2015 για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Καλούμε, τέλος, τον Ειδικό Διαχειριστή να δρομολογήσει, χωρίς υπεκφυγές, έως το τέλος του έτους τόσο την καταβολή των δεδουλευμένων της ΕΡΤ 2012 -2013, όσο και την εξόφληση των αδειών της ΔΤ.

Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ
28/11/2016

Comments

  1. Laura says:

    Θρασος απίστευτο. Οι δημοσιογραφοι που υπηρετησαν το μορφωμα Σαμαρα ΔΤ ζητουν τα δεδουλευμενα τους. To Τσιρκο Μedrano συνεχίζεται

  2. Που δουλευεις laura στο cirque de soleil !!!

  3. Δημοσιοϋπαλληλικά ΜΠΑΖΑ says:

    ΣΧΕΤ: “Καλούμε, τέλος, τον Ειδικό Διαχειριστή να δρομολογήσει, χωρίς υπεκφυγές, έως το τέλος του έτους τόσο την καταβολή των δεδουλευμένων της ΕΡΤ 2012 -2013, όσο και την εξόφληση των αδειών της ΔΤ.”
    Οι “εργαζόμενοι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ” είναι για τα μπάζα εάν νομίζουν ότι η εξόφληση των δεδουλευμένων τους θα δρομολογηθεί από τον ειδ. διαχειριστή και όχι από τον υπ. Οικονομικών ή την τρόικα. Τελείως ξοφλημένοι οι τύποι…

Leave a Reply

%d bloggers like this: