Από κόσκινο τα οικονομικά των «4»

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣε αναμέτρηση για σκληρούς ανταγωνιστές εξελίσσεται η μάχη για τις τηλεοπτικές άδειες. Η Επιτροπή του Διαγωνισμού, ύστερα από έλεγχο που πραγματοποίησε, ενέκρινε και τους τέσσερις υπερθεματιστές. Με μετρητά εμφανίζονται ο ΑΝΤ1 TV, ο ΣΚΑΪ και η Άλτερ Έγκο του Βαγγέλη Μαρινάκη. Στην περίπτωση του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα υπάρχει ένας αγρός (βοσκοτόπι) στην Ιθάκη, ο οποίος αποτιμήθηκε σε 100 εκατ. ευρώ (2011), έχει παραχωρηθεί από τρίτο πρόσωπο στον επιχειρηματία και θα χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση δανείου και θα βάλει τρία ακίνητα για να πάρει την άδεια.

Ο χρόνος κυλάει πλέον με άλλο ρυθμό και ως το Σάββατο πρέπει να έχει κατατεθεί η πρώτη δόση των 82 εκατ. ευρώ από τους τέσσερις υπερθεματιστές. Αν κάποιος δεν πληρώσει, αποκλείεται και έρχεται ο επόμενος, με πρώτο τον Ιβάν Σαββίδη. Ο ΣΚΑΪ, όπως διαπιστώθηκε στον έλεγχο που έγινε από την Επιτροπή του Διαγωνισμού, έχει το ποσό της πρώτης δόσης, ενώ κενό υπήρχε στις περιπτώσεις των Βαγγέλη Μαρινάκη και ΑΝΤ1, εκτιμάται, όμως, πως θα καλυφθεί. Πέρασε και ο Καλογρίτσας από την Επιτροπή, όμως μένει να βρει τα μετρητά για τη δόση.

Η διαδικασία του ελέγχου άφησε κενά, καθώς η Επιτροπή δεν είχε οικονομολόγο και διατύπωσε κρίση με βάση την αξιολόγηση της Grant Thornton. Οι εμπλεκόμενοι στον διαγωνισμό θα καταθέσουν, όπως φαίνεται, εκ νέου προσφυγή για τη συμμετοχή Καλογρίτσα στον διαγωνισμό, ο οποίος είχε μια σημαντική ιδιαιτερότητα. Για ορισμένους θεωρείται και ουσιαστική έλλειψη.

Συγκεκριμένα, ο έλεγχος επί των οικονομικών μέσων δεν είναι ο κλασικός που διενεργείται για το «πόθεν έσχες» βουλευτών, υπουργών, δικαστών, δημοσιογράφων κ.λπ. Είναι αυτός που προβλέπεται από τον ν. 4339/15 και την προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες (κεφ. 8) με ανώτατη διάρκεια πέντε ημερών. Αφορά, δε, τον έλεγχο της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διαθέσουν για την απόκτηση των αδειών οι προσωρινοί υπερθεματιστές.

Το κρίσιμο στοιχείο είναι κατά πόσον υφίστανται τα οικονομικά μέσα (μετρητά, μετοχές, ακίνητα, άλλες κινητές αξίες κ.λπ.), που καλύπτουν το τελικό τίμημα που προσέφεραν οι υπερθεματιστές για την άδεια. Αυτόν ακριβώς τον έλεγχο έκανε η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού με τη βοήθεια των ορκωτών ελεγκτών της Grant Thornton.

Υπάρχει όμως και ένα ακόμα στάδιο. Από τη στιγμή που θα ανακηρυχθούν σε οριστικούς υπερθεματιστές, με βάση την υπουργική απόφαση, τότε θα ελεγχθούν (εντός 90 ημερών) και όπως προβλέπεται από τον νόμο για το «πόθεν έσχες».

%d bloggers like this: