Forthnet: Η επαναφορά

Forthnet1Με νέα δεδομένα η Forthnet κατεβαίνει στη διεκδίκηση για το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο των 100 εκατ. ευρώ.   Η ενίσχυση της nova, η ανακατανομή του κόστους των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, η αναβάθμιση υπηρεσιών, βελτίωση της συνολικής εμπειρίας συνδρομητή με τη βελτίωση του κόστους, είχαν ως αποτέλεσμα η Forthnet να δείξει πολύ μεγαλύτερη ανθεκτικότητα κατά την παρατεταμένη περίοδο κρίσης από τις υπόλοιπες του κλάδου, όπως αποδεικνύεται από τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών.

 

forthnet2Κατά την περίοδο της κρίσης, 2008-2015, όπου το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 26%, ο κλάδος είδε τα έσοδα του να μειώνονται κατά 41%. Την ίδια περίοδο, η Forthnet κατάφερε να διατηρήσει τα έσοδα της σταθερά. Όπως προκύπτει από τη συνέντευξη του Πάνου Παπαδόπουλου στο ΑΠΕ η στρατηγική της διοίκησης της Forthnet, συνοψίζεται στη βελτιστοποίηση κοστολογικού μοντέλου, τη συντηρητική εμπορική πολιτική, και τον εμπλουτισμός περιεχομένου,

 

Η διοίκηση προχώρησε στην λειτουργική ενοποίηση των τηλεπικοινωνιακών και τηλεοπτικών υπηρεσιών και την καθιέρωση της εμπορικής επωνυμίας «Nova» για όλες τις υπηρεσίες που απευθύνονται σε οικιακούς πελάτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Προχώρησε στην επαναδιαπραγμάτευση όλων των συμφωνιών με τους προμηθευτές της εταιρείας ενώ όσον αφορά την απόκτηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων, εξορθολόγισε τις επιλογές και δεν προχώρησε σε επιλογές που συνεπάγονται αλόγιστα και απαγορευτικά κόστη σε σχέση με τα νέα υφεσιακά δεδομένα της Ελληνικής αγοράς. Τέτοια είναι η περίπτωση των δικαιωμάτων του Champions League και του Euroap League

Παράλληλα εμπλούτισε το περιεχόμενο και αναβάθμισε τις υπηρεσίες της, αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί το 18% (περίπου 1 στα 5) των ελληνικών νοικοκυριών με περισσότερες από 1εκ. συνδρομές συνολικά. Η Nova, προχώρησε στην ανανέωση της μακρόχρονης συνεργασίας της με την Sony Pictures Television, το studio που κάθε χρόνο παράγει ταινίες και σειρές που ξεχωρίζουν στο Αμερικάνικο και Ελληνικό Box Office, εξασφάλισε τα δικαιώματα του Γαλλικού και του Πορτογαλικού πρωταθλήματος, Η νέα υπηρεσία Nova On Demand, που λανσαρίστηκε επίσημα από την εταιρεία πριν από λίγες μέρες, πραγματικά αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο μέχρι σήμερα βλέπαμε τηλεόραση. Οι συνδρομητές Nova3play, συνδέοντας τον εξελιγμένο αποκωδικοποιητή Novabox στο internet, μπορούν να παρακολουθούν τις μεγαλύτερες πρεμιέρες και κινηματογραφικές επιτυχίες της δορυφορικής πλατφόρμας της Nova, τις πιο δημοφιλείς σειρές καθώς και πλούσιο ψυχαγωγικό περιεχόμενο με παιδικό πρόγραμμα και ντοκιμαντέρ στην τηλεόρασή τους, όποτε εκείνοι επιθυμούν και όσες φορές θέλουν, απλά με το πάτημα ενός κουμπιού στην μεγάλη οθόνη τηλεόρασης.

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Forthnet αναφέρθηκε και στις ενέργειες έχουν γίνει για τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής θέσης της εταιρείας και την αναχρηματοδότηση των δανειακών της υποχρεώσεων. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «το καλοκαίρι, μετά από ένα ιδιαίτερα μεγάλο διάστημα συζητήσεων και διαπραγματεύσεων, ήρθαμε σε συμφωνία για την αναχρηματοδότηση των δανειακών μας υποχρεώσεων με τις δανείστριες τράπεζες. Με την συμφωνία αυτή, ο τραπεζικός μας δανεισμός, για τον οποίο την τελευταία 7ετία της κρίσης έχουμε καταβάλλει περισσότερα από 100εκ ευρώ για τόκους, θα μετατραπεί σε μακροπρόθεσμο, βελτιώνοντας σημαντικά τους σχετικούς οικονομικούς δείκτες της εταιρείας». Επίσης αναφέρθηκε και στην έκδοση του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου, το οποίο όπως χαρακτηριστικά είπε είναι σε πλήρη εξέλιξη. «Η απόφαση για την έκδοση του ΜΟΔ, αποτελεί παράδειγμα εφαρμογής των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς η διοίκηση της εταιρείας αποδεικνύει ότι γι αυτήν προέχει το συμφέρον της εταιρείας και όχι μεμονωμένα κάποιων μετόχων. Δε νομίζω ότι υπάρχουν πολλά αντίστοιχα παραδείγματα αποφάσεων από διοικήσεις εταιρειών στην Ελλάδα».

 

Σχετικά με τη στάση που αναμένεται να κρατήσουν οι μέτοχοι στο ΜΟΔ, ο Π/. Παπαδόπουλος είπε: «Χρέος της Διοίκησης της εταιρείας είναι να εξυπηρετεί πρωτίστως το Εταιρικό συμφέρον. Καθώς το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο είναι υπέρ παλαιών μετόχων, όλοι οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα έχουν την δυνατότητα να αποδείξουν, έμπρακτα πλέον, το ενδιαφέρον τους για την εταιρεία, και όχι μέσω δηλώσεων στα ΜΜΕ».

Ο διευθύνων σύμβουλος αναφέρθηκε και στο Σύμφωνο Συνεργασίας με τη ΖΤΕ, το οποίο υπογράφηκε κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κίνα και αφορά στην από κοινού κατάρτιση ενός επιχειρησιακού πλάνου και χρηματοδότησης ενός δικτύου υψηλών ταχυτήτων νέας γενιάς. «Είναι εθνικής σημασίας η δημιουργία ενός δεύτερου δικτύου τηλεπικοινωνιακής πρόσβασης για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Αυτό, εκτός του ότι θα δημιουργήσει επιτέλους ανταγωνισμό, με τελικό ωφελημένο τον καταναλωτή, θα δώσει πνοή και ανάπτυξη σε πολλούς τομείς με πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Η δημιουργία ενός δευτέρου δικτύου πρόσβασης, θα προσελκύσει περαιτέρω επενδύσεις, θα συμβάλλει στην βέλτιστη αξιοποίηση κονδυλίων ΕΣΠΑ θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, τις οποίες δεν μπορεί να υποστηρίξει το υπάρχον απαρχαιωμένο δίκτυο χαλκού.»

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το ρόλο της Πολιτείας, προκειμένου να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση ολόκληρου του κλάδου, σχολίασε ότι «τα μέτρα θα πρέπει να κινηθούν με βασικό άξονα τη δημιουργία πραγματικών συνθηκών ανταγωνισμού στις υποδομές. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει τα μέτρα αυτά, κατ΄ αρχήν να «ενθαρρύνουν» και να δημιουργούν το κατάλληλο πλαίσιο για τη δημιουργία ενός δευτέρου δικτύου τηλεπικοινωνιακής πρόσβασης σε συνδυασμό με το διαχωρισμό μεταξύ των παρόχων χονδρικής και λιανικής, ώστε να λειτουργούν ομαλά οι δυνάμεις της αγοράς και ο ανταγωνισμός».

%d bloggers like this: