Λιαρέλης: Εξυπηρετούνται τα δάνεια του ΑΝΤ1

ΛΙΑΡΕΛΗΣΣυνολικό δανεισμό 183 εκατ. ευρώ εμφανίζει ο ΑΝΤ1. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν την περασμένη Πέμπτη από το στέλεχος της διοίκησης του ομίλου Στρατή Λιαρέλη, ο οποίος πήγε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια, αντί του διευθύνοντος συμβούλου. Η εταιρεία του έχει ένα ομολογιακό δάνειο ύψους 161 εκατ. ευρώ, η αναχρηματοδότηση του οποίου εγκρίθηκε τον Μάιο του 2015, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

«Κανένα απολύτως ακάλυπτο δάνειο δεν υπάρχει, ούτε κάποια καθυστέρηση στην καταβολή των οφειλών του Ομίλου ΑΝΤ1. Όλοι οι τόκοι και το κεφάλαιο αποπληρώνονται κανονικά και είναι απολύτως εγγυημένα, καλυμμένα και εξασφαλισμένα», δήλωσε ο Στρ. Λιαρέλης. Διαβεβαίωσε δε πως «η εταιρεία δεν έλαβε ποτέ δάνεια για ανακεφαλαιοποίηση τόκων, ενώ τον Μάρτιο του 2015 κατέβαλε το ποσό των 6,582 εκατ. ευρώ για τόκους προηγούμενων δανείων προκειμένου να εγκριθεί το κοινοπρακτικό δάνειο».

Για το κοινοπρακτικό δάνειο του 2015 υποστήριξε ότι έγινε αλλαγή των όρων, οι οποίοι ήταν αποκλειστικά υπέρ των συμφερόντων των τραπεζών, ενώ απέρριψε κατηγορηματικά ότι έγινε οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση για τη διευκόλυνση της δανειοδότησης του ΑΝΤ1. Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχει γίνει για ορισμένα άλλα Μέσα Ενημέρωσης.

«Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε συμβατική υποχρέωση του ΑΝΤ1, οι μέτοχοι του από το 2010 κατέβαλαν στον όμιλο 140 περίπου εκατ. ευρώ, είτε για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, είτε για αύξηση κεφαλαίων, είτε με δανεισμό», ανέφερε. «Ο ΑΝΤ1 έχει καταβάλει συνολικά, από το 1999 μέχρι σήμερα, 707 εκατ. ευρώ σε έμμεσους και άμεσους φόρους. Για παρακράτηση φόρου περίπου 89 εκατ. ευρώ, για ΦΠΑ 252 εκατ. ευρώ, για ασφαλιστικά ταμεία 142,6 εκατ. ευρώ, για αγγελιόσημο 349,7 εκατ. ευρώ. Για να γίνουν παραγωγές, ο ΑΝΤ1 πλήρωσε μέχρι την προηγούμενη χρονιά 1,2 δισ. ευρώ», είπε ο Στρ. Λιαρέλης μιλώντας για τη δραστηριότητα του τηλεοπτικού σταθμού.

 

 «Ταινιοθήκη 440 εκατ.»

Η αξία της ταινιοθήκης του καναλιού αποτιμήθηκε, σύμφωνα με διεθνή λογιστικά πρότυπα, στα 440 εκατ. ευρώ, σε τριπλάσια τιμή από εκείνη του Mega, το οποίο αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό καθώς δεν είχε τραπεζική ενημερότητα.

«Αυτό που εγώ έχω διαπιστώσει είναι πως ο διαγωνισμός ήταν απολύτως αδιάβλητος. Θα μπορούσε να γίνει με καλύτερους όρους, νηφαλιότητα και ψυχραιμία, για να είναι η αρχή διαλόγου και να μη γίνει η αρχή ενός καβγά. Θα μπορούσε να γίνει ηλεκτρονικά. Τότε θα είχε αποφευχθεί πολύς χρόνος και δεν θα υπήρχαν φαινόμενα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε

Για το υψηλό τίμημα των 75,9 εκατ. ευρώ που κατέβαλε ο ΑΝΤ1 για την άδεια, ο Στρ. Λιαρέλης είπε ότι ήταν ανάλογο της ανάγκης του ΑΝΤ1 και ο σταθμός έφθασε μέχρι το σημείο που εκτιμούσε ότι μπορεί να είναι βιώσιμος. Ανέφερε πάντως πως «για τις άδειες περιεχομένου που συζητάμε στην Ελλάδα, σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία κοστίζουν 50.000 αγγλικές λίρες». Και συνέχισε: «Όρος του διαγωνισμού ήταν η κατάθεση 3 εκατ. ευρώ με εγγυητική τραπεζική επιταγή. Αυτά τα χρήματα, πέραν των 25,3 εκατ. ευρώ που καταθέσαμε για την πρώτη δόση, είναι και σήμερα δεσμευμένα. Αυτό το πόσο στις σημερινές συνθήκες δεν είναι μικρό. Στην περίπτωση που ο διαγωνισμός ακυρωθεί, τότε το ποσό θα πρέπει να επιστραφεί», συμπλήρωσε.

 

%d bloggers like this: