Όλα μαύρα και συνταγματικά!

ΕΡΤ- ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣΠοιος θυμάται την απόφαση 1901/2014;  Είναι η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε συνταγματικό το κλείσιμο της ΕΡΤ ΑΕ κρίνοντας με τα επιχειρήματα που τότε παρείχε η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου. Παρότι δεν επιβάρυνε τον προυπολογισμό του κράτους κρίθηκε πως αυτό δυνητικά μπορεί να συμβεί, όπως επίσης και το ανταποδοτικό τέλος, ο βασικός πόρος της ΕΡΤ και των υπόλοιπων δημόσιων ραδιοτηλεοράσεων της Ευρώπης, ενίσχυε κατά 95% τα έσοδα της εταιρείας, συνεπώς αυτή δεν ήταν κερδοφόρα, σε πείσμα των ισολογισμών.  Η Ολομέλεια του ΣτΕ με 1901/2014 αποφάνθηκε πως το κράτος δεν είναι υποχρεωμένο να έχει κρατική ραδιοτηλεόραση ερμηνεύοντας το Σύνταγμα.

Οι δικαστές με ψήφους 15 υπέρ και 10 κατά αποφάνθηκαν υπέρ του λουκέτου στην εταιρεία ενώ στην ίδια απόφαση ανέφεραν πως αρμόδιο για τη χορήγηση των αδειών είναι το ΕΣΡ, χωρίς ωστόσο να έχει εμφανιστεί η αδυναμία του τελευταίου έτους, εξαιτίας της στάσης του κόμματος της ΝΔ. Είναι το κόμμα που αποφάσισε μαζί με το ΠΑΣΟΚ για το κλείσιμο της ΕΡΤ ΑΕ.

Μειοψήφησαν τότε οι Σύμβουλοι Χ. Ράμμος, Μ. Καραμανώφ, Δ. Αλεξανδρής,  Π. Ευστρατίου, Μ. Γκορτζολίδου, Ι. Γράβαρης, Σ. Μαρκάτης, Α. Ντέμσιας, Θ.  Αραβάνης και Α.Μ. Παπαδημητρίου, και  η Πάρεδρος Μ. Σωτηροπούλου:

%d bloggers like this: