Προσωρινές «άδειες» για τους νυν και όσους άλλους ζητήσουν!

 

ΕΣΡΧρονοδιάγραμμα μέχρι το Πάσχα για την έναρξη της διαδικασίας της οριστικής αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών έχει το ΕΣΡ, που ορκίζεται αύριο, Δευτέρα, στις 2 το μεσημέρι από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά. Όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Π», στην περίπτωση που αυτό το διάστημα δεν αρκεί για να καθορίσει τον αριθμό των αδειών και να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, τότε θα δοθεί παράταση λειτουργίας στους νυν τηλεοπτικούς σταθμούς, που… εκπέμπουν παράνομα όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και στους υπερθεματιστές αλλά και σε όποιον άλλον έχει τις προϋποθέσεις να ζητήσει, σύμφωνα με εγκυρότατες κυβερνητικές πηγές.

Πάντως το ΕΣΡ θα πρέπει να προχωρήσει στον προσδιορισμό της διαδικασίας χορήγησης των αδειών και στον αριθμό τους για τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας. Η ψηφισμένη τροπολογία ορίζει πως πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ και του υπουργού Επικρατείας για τον αριθμό των αδειών και την τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας. Αν όμως για οποιονδήποτε λόγο το ΕΣΡ δεν καταφέρει να προχωρήσει στη διαδικασία, ο δρόμος που θα ακολουθήσει είναι της έκδοσης προσωρινών αδειών. Και στο σημείο της «αφετηρίας» θα βρεθούν υφιστάμενοι σταθμοί αλλά και άλλοι επιχειρηματίες που θέλουν να μπουν στην αγορά.

Το νέο ΕΣΡ καλείται να εφαρμόσει την υπό δημοσίευση απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που κρίνει πως μόνο εκείνο είναι αρμόδιο για τη χορήγηση των αδειών, αλλά και την προηγούμενη απόφαση  3578/2010,  που ορίζει ποια είναι τα προβλήματα από τη σημερινή κατάσταση, με πρώτο τον αποκλεισμό των επιχειρηματιών που θέλουν να μπουν στην αγορά.

Το ΕΣΡ πρέπει πλέον να προχωρήσει στην προκήρυξη των αδειών και την οριστική εκχώρησή τους για 10 χρόνια, με μόνο περιορισμό τις δυνατότητες του φάσματος, όπως είναι η κοινή θέση της ΕΙΤΗΣΕΕ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι). Για την προσωρινή άδεια το τίμημα θα είναι 5 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε πως επί κυβέρνησης Σημίτη είχαν δημοσιευθεί προκηρύξεις για άδειες το 1998 (11/3/1998 και 17/7/1998) και στις 13/10/1998, με τον ν. 2644/1998 (άρθρο 17), είχε οριστεί ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας που λειτουργούσαν κατά την έναρξη ισχύος του άρθρου αυτού και είχαν υποβάλει εμπρόθεσμα αίτηση για χορήγηση άδειας, σύμφωνα με τη διαδικασία των ως άνω υπουργικών αποφάσεων, θεωρούνταν νομίμως λειτουργούντες.

%d bloggers like this: