Τι φέρνει το νέο τοπίο στην τηλεόραση

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ-ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ-2Η δημοπρασία τελείωσε, το παιχνίδι για τις άδειες συνεχίζεται. Ο χώρος της ιδιωτικής τηλεόρασης περιορίζεται και αναζητούνται νέες συμμαχίες γύρω από τις τέσσερις χρυσές άδειες, που αναμένεται να χορηγηθούν μετά και την ολοκλήρωση του «πόθεν έσχες» των τεσσάρων υπερθεματιστών από τη διεθνή εταιρεία «Grant Thornton» και αν όλα είναι ok, τότε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας θα ανακοινώσει την οριστική απόφαση για τους τέσσερις νέους καναλάρχες. Στο μεταξύ, πολλά, πάντως, ακούγονται για νέες συμμαχίες και νέες συγκρούσεις.

Απέναντι θα βρίσκονται για δέκα χρόνια οι πρώην συνέταιροι Γιάννης Αλαφούζος και Βαγγέλης Μαρινάκης. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού πήρε την τελευταία και δεύτερη πιο ακριβή άδεια, σε αντίθεση με τον ΣΚΑΪ, που χάρη στη στρατηγική του διευθύνοντος συμβούλου του Κώστα Κιμπουρόπουλου χτύπησε την πρώτη άδεια με τα μισά λεφτά περίπου από τον μεγάλο του ανταγωνιστή. Ο ΣΚΑΪ υποδύθηκε τον αδύναμο και διαμαρτυρόμενο και αιφνιδίασε τους πάντες.

Ο Χρήστος Καλογρίτσας ήταν η δεύτερη μεγάλη έκπληξη, καθώς δεν ήταν «λαγός», όπως οι περισσότεροι υπέθεσαν, αλλά σημαντικός παίκτης, που κατάφερε να αφήσει πίσω του τον Δ. Κοντομηνά, τον Ιβ. Σαββίδη και τον Β. Μαρινάκη και να πάρει τη δεύτερη άδεια. Ετοιμάζει πλέον ένα συγκρότημα ΜΜΕ, με τηλεοπτικό σταθμό και κυριακάτικη εφημερίδα (στην οποία θα είναι υπεύθυνος ο Πάνος Παναγιώτου, πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ), που θα πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΑΝΤ1 -με πολύ ακριβό τίμημα, είναι αλήθεια- παρέμεινε στο παιχνίδι υπό το φόβο των δανείων που είναι συνδεδεμένα με τη λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού. Για τον Βαγγέλη Μαρινάκη η τέταρτη άδεια, όσο ψηλά και αν πήγαινε, ήταν μονόδρομος.

Γύρω από τους δύο νέους στην αγορά της τηλεόρασης αναμένεται να χτιστούν συμμαχίες. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Χρήστος Καλογρίτσας πρέπει άμεσα να χτίσουν κανάλια από την αρχή. Εδώ δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε και μεγάλες κινήσεις, όπως μια στρατηγική συνεργασία Μαρινάκη – Βαρδινογιάννη με άξονα το Star ή μια συνεργασία Καλογρίτσα – Alpha, βάσει και της υποστήριξης του Λάκη Λαζόπουλου προς την κυβέρνηση. Και φυσικά δεν αποκλείεται η είσοδος άλλων προσώπων από τον χώρο της τηλεόρασης…

Το παιχνίδι πάντως δεν έχει λήξει και το γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Υπάρχουν ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» των υπερθεματιστών, στον οποίο θα κορυφωθεί η κόντρα Μαρινάκη – Αλαφούζου, οι ενστάσεις και τα ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της συμμετοχής Καλογρίτσα στον διαγωνισμό, η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα ένδικα μέσα που θα καταθέσουν οι αποκλεισθέντες και η προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Η ανακοίνωση των οριστικών υπερθεματιστών από τη ΓΓΕΕ, μετά τον οικονομικό έλεγχο, θα μετατρέψει τις άδειες από προσωρινές σε οριστικές για τους πρώτους τέσσερις και μπορεί να βάλει τον Ιβάν Σαββίδη στο παιχνίδι. Ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ επιθυμεί να εμπλακεί με τα ΜΜΕ, στοχεύοντας μάλλον σε περιφερειακή άδεια, ύστερα και από το μέτωπο που έχει ανοίξει με τον Γιάννη Αλαφούζο, έπειτα από τα σε βάρος του ρεπορτάζ από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Από το κάδρο δεν λείπει ούτε ο ιδιοκτήτης της ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης, που φέρεται πως ενίσχυσε την προσπάθεια του Δ. Κοντομηνά για τον Alpha.

%d bloggers like this: