Το “καραβάνι” των αδειών προχωράει

 ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΔΕΙΕΣ

Στις αρχές Νοεμβρίου, στην καλύτερη περίπτωση, θα ξεκαθαρίσει το κουβάρι των πρώτων 3 αδειών, μετά την εκδίκαση των προσφυγών και τον έλεγχο των υπερθεματιστών. Από τη στιγμή που θα δημοσιευθεί η απόφαση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά για τους τρεις αδειούχους ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση των 90 ημερών για την εκπομπή σήματος.  Μέσα σε αυτό το διάστημα οι τέσσερις αδειούχοι πρέπει να έχουν συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις τους (εγκαταστάσεις, πρόγραμμα και προσωπικό), ώστε να εκπέμψουν ως τις αρχές του 2017. Η περίπτωση Ιβάν Σαββίδη-Dimera έχει χρόνο μπροστά της καθώς σε διάστημα 15 ημερών θα πρέπει, εφόσον διαθέτει τα οικονομικά μέσα σύμφωνα με την  Επιτροπή του Διαγωνισμού, να καταθέσει την πρώτη δόση.

Το μεγάλο ραντεβού είναι αυτό της Διάσκεψης της Ολομέλειας του ΣτΕ σε 3 μέρες, στις 30 Σεπτεμβρίου για την τελική κρίση επί της συνταγματικότητας ή μη του νόμου 4339/2015 σχετικά με την αδειοδότηση των σταθμών από την κυβέρνηση και όχι από το ΕΣΡ. Πιθανή αρνητική απόφαση ακυρώνει τον διαγωνισμό, αν όμως η απόφαση είναι θετική ακολουθούν τα επόμενα βήματα για όσους συμμετείχαν στη δημοπρασία. Είναι ήδη σε εξέλιξη η προδικαστική προσφυγή των τηλεοπτικών σταθμών για τη διαδικασία. Η προθεσμία υποβολής τους έληξε την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου και η Επιτροπή Ενστάσεων έχει 15 μέρες να αποφανθεί επί των προσφυγών και να κάνει στη συνέχεια την εισήγησή της στον γενικό γραμματέα Λευτέρη Κρέτσο, ο οποίος και θα αποφασίσει.

Μετά την τελική κρίση για τη λίστα των υπερθεματιστών, υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στο ΣτΕ με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Το ΣτΕ σε διάστημα δέκα ημερών πρέπει να ορίσει δικάσιμο και εντός 20 ημερών από τη διεξαγωγή της δίκης να αποφανθεί. Συνεπώς, θα έχουν περάσει 55 ημέρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να υπογράψει ο υπουργός Επικρατείας τις άδειες. Στη συνέχεια υπάρχει η πρόβλεψη στη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία για έλεγχο των «πόθεν έσχες» όσων έχουν άδεια τηλεοπτικού σταθμού, τον οποίο κατά τον νόμο διενεργεί το ΕΣΡ.

 

%d bloggers like this: